Tânărul român care calcă pe urmele lui Louis Armstrong. Talentul formidabil la trompetă îi uimeşte pe muzicologi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andrei Dobrin are 15 ani şi urmează cursurile Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi. La doar 14 ani, Andrei câştiga olimpiada regională din Moldova la trompetă, aşa cum s-a întâmplat şi în 2016, când a ocupat şi locul trei la olimpiada naţională de muzică

Andrei Dobrin are 15 ani, este elev în cadrul Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi şi singura lui preocupare este exersatul la trompetă. În camera lui nu e loc decât pentru instrumentul muzical şi pentru stativul destinat notelor.

Urmează încă din clasa a III-a cursurile gimnaziale ale Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi, iar în clasa a VIII-a a fost admis fără examen la liceu, datorită talentului său înnăscut la trompetă.

Aptitudinile muzicale sunt moştenite din familie, tatăl său cântând la violoncel din clasa I până în clasa a VIII-a, când comuniştii au desfiinţat liceul de muzică din Galaţi. Andrei şi-a descoperit pasiunea pentru trompetă când fratele său a fost admis la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“, unde a ales să cânte la trombon. „Am spus: «De ce să nu încerc şi eu? Este o oportunitate pentru mine»“, explică olimpicul.

Andrei visează să cânte într-o formaţie cunoscută de jazz din Europa FOTO Valentin Trufaşu

image

I-a plăcut mai mult trompeta decât orice alt instrument, dar în primii ani de studiu nu i-a fost deloc uşor, pentru că nu ştia absolut nimic despre muzică. Treptat, sub coordonarea profesorului Roland Andrei, care a observat talentul puştiului la trompetă, lucrurile au început să se schimbe. „Aşa este cu toţi elevii, vrea să scoată ce este mai bun din ei“, ni-l descrie Andrei pe dascălul care i-a ridicat pasiunea la nivel de performanţă.

Rezultatele nu au întârziat să apară. În clasa a V-a, când alţi copii de vârste similare se jucau pe calculator, Andrei participa la prima olimpiadă naţională de muzică, fără să obţină atunci o clasare pe podium, însă experienţa avea să se dovedească extrem de folositoare. În clasa a VI-a, s-a clasat pe locul al doilea la olimpiada naţională, iar anul următor a obţinut locul întâi la olimpiada regională, pe Moldova.

Lipsesc ofertele

Şi în clasa a VIII-a, Andrei a punctat la olimpiada naţională, obţinând în 2016 locul al treilea. Deşi are doar 15 ani, olimpicul ştie deja ce vrea să facă în viaţă şi cum va arăta cariera lui în muzică. „După absolvirea liceului, voi da la o facultate de muzică din Cluj, iar apoi voi pleca în străinătate, să cânt într-o formaţie. Am ales Clujul pentru că acolo sunt multe oportunităţi de angajare după absolvire. Vin persoane care caută talente la diverse instrumente. Este visul meu şi voi face tot ceea ce îmi stă în putinţă să se realizeze“, declară cu emoţie Andrei.

Îşi doreşte să cânte fie în Germania, fie în Anglia, susţinând că a făcut cu greutate această alegere pentru că în România nu există în momentul de faţă oportunităţi de angajare ca trompetist. Cel puţin nu unele care să se ridice la nivelul talentului său.

„Locurile de trompetist în formaţii din România sunt deja ocupate sau promise şi pe bani puţini. Nu mi-ar ajunge să trăiesc decent. Practic, eşti forţat să iei astfel de decizii“, arată olimpicul.

Un lucru important de amintit este că la luarea hotărârii a cântărit greu şi faptul că în cele două ţări amintite nu sunt câini vagabonzi pe stradă, în condiţiile în care Andrei s-a ales cu o muşcătură urâtă acum câţiva ani în zona genunchiului. „Nu o să vezi aşa ceva în Germania sau în Anglia. Nu mergi pe stradă şi deodată se repede la tine un câine. Asta nu înseamnă civilizaţie“, susţine Andrei. Şi fratele său l-a susţinut să plece în străinătate, în condiţiile în care acesta cântă la trombon în fanfara din Brăila, iar salariile nu sunt deloc la nivelul aşteptărilor.

Anglia este prima opţiune pentru Andrei. Englezii sunt pasionaţi de muzica clasică şi de jazz, dovadă fiind şi numărul extrem de mare de formaţii care au adoptat aceste stiluri muzicale, iar asta se mulează perfect pe pasiunea olimpicului din Galaţi. „Nu ascult altceva decât jazz şi muzică clasică, deci cred că ar fi exact mediul de care aş avea nevoie“, declară Andrei.

Exerciţiile pentru buze, esenţiale pentru trompetişti

De ce are nevoie un trompetist bun? De o condiţie fizică bună, pe care şi-o menţine mergând la sală. Dar şi starea buzelor este foarte importantă pentru un trompetist de succes. Asta pentru că e greu să cânţi perioade lungi la trompetă, buzele sunt foarte solicitate. „La noi este important să ne protejăm buzele. Eu sunt încă mic şi sper să nu se întâmple ceea ce noi numim «creşterea buzelor». Dacă se întâmplă asta, pur şi simplu nu mai poţi cânta la trompetă, în orice caz nu la un nivel profesionist“, explică olimpicul.

La fel de important este şi exerciţiul zilnic la trompetă. Dacă trece mai mult de o zi fără exersare la trompetă, cântatul la acest instrument lasă deja de dorit. „Nu am făcut pauză decât o singură dată de când cânt la trompetă. A murit o rudă şi nu am cântat o zi sau două. Nu pot face pauze mai mari, pentru că nu mai cânt bine. Este un lucru cu care noi, cei care cântăm la acest instrument, trebuie să ne învăţăm“, declară Andrei.

Olimpicul s-a lovit deja de prima problemă în viitoarea sa carieră muzicală. Are rău de avion, astfel că pentru deplasările mai lungi nu ştie deocamdată ce mijloc de transport va alege. „Cred că voi merge cu maşina, iar colegii din formaţie mă vor înţelege. Sper, totuşi, ca la un moment dat, să îmi înving această teamă“, spune amuzat olimpicul. Idolul său este legenda jazz-ului Louis Armstrong şi îşi doreşte ca după absolvirea facultăţii să devină trompetist într-o cunoscută trupă de jazz. 

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite