Vocea Galaţiului: Enigma şoarecelui mumie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cazul napolitanelor asortate cu blăniţă de şoricel şi aromate cu damf de putrefacţie, cu care o mamă din Galaţi a fost la un pas de a-şi „ferici" fetiţa, verdictul comisarilor bihoreni de la Protecţia Consumatorului a fost acela că nu există nicio explicaţie şi niciun vinovat. Ba mai mult chiar, n-au înţeles nici că proprietăţile chimicalelor folosite pentru conservarea napolitanelor pot servi, la fel de bine, şi la îm

Stire: o femeie a cumpărat pentru fetiţa ei, în varstă de patru ani, o pungă cu napolitane, dintr-un supermarket gălăţean. A desfacut ambalajul, a vrut să-i întinda punga copilei ca să se serveasca, dar un impuls inexplicabil, probabil instinctul protector al părintelui, a determinat-o să bage ea prima mana în pungă. A simţit ceva pufos, era blana unui şoarece aflat în putrefacţie.

Citim ştirea şi, oripilaţi, scandalizaţi, ne imaginăm ce s-ar fi întamplat dacă fetiţa ar fi înghiţit napolitanele contaminate cu microbi dintre cei mai periculoşi, care provoacă boli infecţioase grave precum ciumă (!), leptospiroză sau turbare. Apoi, ne speriem realizând, că, la fel ca la o tombolă, oricine putea lua de pe raftul supermarket-ului acea pungă, o veritabilă bombă biologică. Brusc, avem nevoie să aflăm că suntem protejaţi de riscul imens pentru sănătate al unui asemenea „accident".

Continuăm să citim stirea dornici să aflăm ce măsuri au luat cei plătiţi de noi, contribuabilii, pentru a fi eficienţi şi necruţători în asemenea situaţii, funcţionarii unor instituţii cu denumiri sugestive: Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, Inspecţia Sanitară de Stat, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. În primă instanţă, aflăm doar că se vor face controale la magazin şi la producător.

Abia peste câteva zile avem parte şi de deznodământul care ne demonstrează, o dată în plus, că în realitate nu suntem protejaţi. Că întinzând mâna spre raftul cu alimente al supermarket-ului este ca si cum am apăsa tragaciul unui pistol la „ruleta rusească".

Verdictul comisarilor bihoreni de la Protecţia Consumatoruluişi al inspectorilor sanitari-veterinari, care au controlat fabrica, este precum cel al unuia dintre personajele lui Marin Preda, ţăranul care, văzând o girafă la grădina zoologică, exclamă uluit: „Aşa ceva nu există!".

Comisarii CJPC şi veterinarii au desfăcut prin sondaj câteva pungi pregătite de livrare şi, pentru că n-au nimerit niciuna „câştigătoare", au concluzionat că prezenţa şoarecelui printre napolitane va rămâne fatalmente inexplicabilă.

Ba chiar au adâncit misterul mirându-se că hoitul rozătoarei din punga - sigilată cu unul dintre utilajele fabricii, în urmă cu aproape un an - nu s-a descompus complet.

Ar fi de râs dacă n-ar fi înspăimântator ! Şi stiţi de ce ? Pentru că, în loc să facă o anchetă adevărată, să închidă temporar fabrica şi să ceară o deratizare, fie chiar şi doar pentru un plus de siguranţă, inspectorii s-au intimidat cand patronii firmei producătoare, situaţi în topul Forbes printre primii 10 miliardari români, au început să ţipe că e o înscenare şi să ameninţe cu tribunalul.

Sau poate că inspectorii n-au fost slabi de înger, dar primit dispoziţie de sus de tot să lase ancheta „ca-n tren".

Prin urmare, e clar: nu ne ramâne decât să ne purtăm singuri de grijă şi în calitate de consumatori.

PS: Spre ştiinta veterinarilor bihoreni: dacă napolitanele au termen de garanţie de cel puţin 12 luni, graţie chimicalelor cu care sunt conservate, rezultă că şoarece mort, sufocat printre dulciuri, a fost ca şi îmbălsămat !

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite