Galaţi:Sărbătoarea siderurgiştilor, înlocuită cu proteste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi:Sărbătoarea siderurgiştilor, înlocuită cu proteste
Galaţi:Sărbătoarea siderurgiştilor, înlocuită cu proteste

Pentru prima dată în istoria combinatului, de “Ziua Siderurgistului” lipseşte manifestarea fastuoasă cu care ArcelorMittal îi obişnuise pe gălăţeni. În schimb, unul dintre sindicate le-a “dedicat” un protest.  Muncitorii nu au fost mulţumiţi de cei o sută de lei primiţi drept primă de ziua lor

Situaţia delicată în care se află miile de angajaţi de la ArcelorMittal i-a determinat să iasă în stradă pe siderurgişti chiar de ziua lor. Aceştia au decis să protesteze câteva ore în speranţa că aşa se vor face auziţi, iar o parte dintre nemulţumiri le vor fi rezolvate.

În acest sens, au primit încă de aseară permisiunea de a se strange astăzi la ora 12.30 în faţa Prefecturii şi de a porni în marş până la Casa de Cultură a Sindicatelor, pentru a organiza un miting.

Am vrut să tragem un semnal de alarmă pentru clasa politică. Credem că se mai poate salva combinatul fie chiar şi prin preluarea lui înapoi la stat”, a declarat Gheorghe Tiber, liderul sindicatului Solidaritatea. 

Fără sprijin din partea “rivalilor”
Protestatarii nu au beneficiat şi de sprijinul colegilor de la alte sindicate, aceştia din urmă fiind de părere că manifestrea nu are susţinere reală. Din contră, Nelu Macovei, vicepreşedintele FSS Metarom, se pregăteşte pentru o rundă de negocieri cu administraţia.

Acum producţia combinatului este în creştere, a ajuns la 62% faţă de 23%, cât era în februarie, iar spre sfârşitul lunii septembrie vom cere o majorare salarială cel puţin egală cu indicele de inflaţie”, a precizat Macovei.

Zero mici şi bere

Deşi a decis să nu le mai organizeze o manifestare de ziua lor, administraţia ArcelorMittal le-a dat angajaţilor o primă de o sută de lei, cu 15 lei mai mare decât cea din 2008.

 “Probabil a dat suma asta să-i convingă pe oameni să nu mai vină la protest”, consideră Tiber.

În schimb, Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al combinatului, a declarat că patronatul înţelege importanţa “Zilei Siderurgistului”, însă anul 2009 a fost şi încă mai este cel mai dificil din istoria companiei.

Suntem încrezători că îmbunătăţirea mediului economic va readuce, în viitor, posibilitatea organizării acestui eveniment", susţine Dorian Dumitrescu.


Solidaritatea a organizat 50 de proteste
Din 2004 până în prezent, când au ieşit pentru prima dată în stradă, sindicaliştii de la Solidaritatea a organizat 50 de proteste. Cea mai mare realizare obţinută a fost cea din 2007, când siderurgiştii au primit în plus la salarii circa o sută de dolari. Venitul net al unui simplu muncitor este în prezent în jur de 1.100 de lei.

Ultimă oră:

Siderurgiştii, plictisiţi de protestat în zadar

image



Sutele de angajaţi din ArcelorMittal Galaţi pe care organizatorii acţiunii de protest îi aştaptau să vină astăzi la manifestare se pare că s-au plictisit să-şi ceară, în zadar, drepturile în stradă.

 Aşa se face că azi s-au strâns doar câţiva siderurgişti care au scandat câteva lozinci şi au huiduit de câteva ori reprezentanţii Guvernului şi conducerea combinatului.

Cu toate acestea, câţiva protestatarii şi-au respectat programul, iar la 12.30 ş-au întâlnit în faţa Prefecturii unde au şi depus o notă care a cuprins cinci solicitări vizând desecretizarea dosarului de privatizare, naţionalizarea combinatului, confiscarea averilor acumulate de persoanele implicate în privatizare şi implicarea sindicaliştilor în comisiile de anchetă.

Cei câţiva de salariaţi din ArcelorMittal Galaţi au pornit în marş până în central oraşului unde au mai rămas mai puţin de o oră pentru a-şi mai spune, încă o dată, nemulţumirile: “Stop închiderii Sidex”, “Guvernul României, sponsorul lui Mittal”, “Vând loc de muncă la ArcelorMittal”, fiind doar câteva dintre lozincile scandate de protestatari.
 


 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite