Galaţi: „Chef”-ul sarmalelor dunărene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: „Chef”-ul sarmalelor dunărene
Galaţi: „Chef”-ul sarmalelor dunărene

Gabi Hoştiuc e bucătar de şapte ani. A deprins tainele meseriei oarecum bizar, în armată. Apoi, când şi-a dat seama că i se potriveşte, a mers un an în Franţa, pentru a înţelege subtilităţile culinare. Acum, deşi ştie o grămadă de fineţuri franţuzeşti, se ocupă cu reţete ţărăneşti.

Bucătarul-şef Gabi Hoştiuc (27 de ani) lucrează de şase ani la restaurantul cu specific ţărănesc „La Neacşu” şi, spun clienţii, este extrem de priceput, dovadă fiind calitatea specialităţilor culinare pe care le prepară zilnic.


Tânărul recunoaşte sincer că a devenit bucătar de nevoie, în armată. „Am avut de ales între transmisiuni şi bucătărie. Un coleg a ales înaintea mea şi aşa am ajuns la bucătărie. A fost o alegere bună şi pentru că, la sfârşit, când am tras linie, mi-am dat seama că mâncărurile mele nu sunt deloc rele”, spune  amuzat Gabi Hoştiuc.


Dacă tot a ales această meserie, a zis că nu-i rău să se perfecţioneze, aşa că a ajuns, pentru un an în Franţa. Acolo a învăţat tainele meseriei de la renumiţi bucătari parizieni. Ne-a şi spus numele câtorva, însă notorietatea bucătarilor nu seamănă cu – să zicem - cea a fotbiliştilor: nu mai auzisem de ei.

E mai greu să găteşti ţărăneşte decât franţuzeşte

„Să ştiţi că e mai greu să găteşti ţărăneşte decât franţuzeşte”, spune bucătarul. Şi explică: „Bucătăria românească, aceea de la mama ei, are nişte subtilităţi nebănuite. Ce fois gras? Ce raţă cu portocale? Nu, frate! Astea-s mizilicuri! Să vină franţujii la noi să vadă cum se face tochitura moldovenească. Sau sărmăluţele în foi de viţă. E complicat şi fascinant. Astea înseamnă rafinament!”


Gabi Hoştiuc ne-a mai mărturisit că a gătit şi în Franţa, aşa, ca să arate ce poate, mâncăruri româneşti.

„S-au arătat foarte interesaţi. Cel puţin cu sarmalele i-am demolat. Au cerut câte trei porţii. Apoi s-au ţinut de stomac două zile. Mâncărurile noastre sunt gustoase, dar grele. Ale lor – nu. Mănânci o oală de specialităţi franţuzeşti, da’ n-ai nici pe dracu. Zici că ai mâncat legume fierte, nu cărnuri”, povesteşte Gabi.

O demonstraţie de „Adevărul de Seară”

L-am provocat pe bucătar la o demonstraţie culinară. N-a ezitat. În doar 15 minute ne-a făcut o minunăţie de saramură de pui ţărănească. Cu mămăliguţă, ardei copţi şi vin roşu.

„Normal, asta se mănâncă având alături o ulcică de vin de buturugă. Vin ţărănesc, aspru. Dar legile nu permit să vinzi un astfel de vin, aşa că saramura asta merge perfect cu o Fetească negră. Este vinul cel mai apropiat de molan, de zaibăr, de căpşunică”, recomandă „chef”-ul dunărean.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite