Sancţiunea extremă a poliţiştilor pentru un şofer cu o alcoolemie de 0,04 mg/l. Verdictul instanţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă Adevărul
FOTO arhivă Adevărul

Conducătorul auto s-a trezit amendat, dar şi cu permisul suspendat, deşi le-a explicat poliţiştilor că valoarea infimă de alcool care a rezultat în urma testării cu alcooltestul se datorează medicamentelor pe care le ia zilnic. Analizele toxicologice ulterioare i-au dat dreptate.

Judecătoria Galaţi a anulat pe 12 august un proces verbal de contravenţie întocmit de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Galaţi, prin care un şofer era amendat cu 1.450 de lei, iar permisul de conducere îi era suspendat pentru 90 de zile pentru că a fost depistat în trafic cu o alcoolemie de 0,04 mg/l alcool în aerul expirat. Decizia instanţei nu este definitivă.

Conducătorul auto sancţionat le-a explicat poliţiştilor că este posibil ca valoarea indicată de alcooltest să fie influenţată de medicamentele pe care le ia zilnic, deoarece nu consumă alcool. 

De altfel, la 25 de minute după ce a fost testat de către poliţişti, bărbatul s-a prezentat la Serviciul de Medicină Legală Galaţi, iar în urma analizei efectuate a rezultat că nu a consumat niciun fel de alcool.

Judecătorii au concluzionat că şoferul are dreptate şi au anulat atât procesul verbal de contravenţie, dar şi sancţiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 de zile. 

În plus, Inspectoratul de Poliţie Galaţi a fost obligat să îi restituie bărbatului şi 160 de lei, ce reprezentă contravaloarea analizei toxicologice efectuate la Serviciul de Medicină Legală Galaţi.

„Deşi la testarea cu aparatul alcooltest petentului i-a reieşit o alcoolemie de 0,04 mg/l alcool pur în aerul expirat, totuşi în urma analizei probei de sânge, analiză care are un grad de precizie mult mai mare decât testarea cu alcooltest, a rezultat că alcoolemia era 0,00. Instanţa reţine că proba de sânge a fost recoltată la ora 08:45, la aproximativ 25 de minute de la testarea cu alcooltest (08.23). Perioada de timp scursă de la testare şi până la recoltarea probei de sânge nu a fost una de lungă durată, iar raţiunea pentru care legiuitorul a stabilit că persoana în cauză are dreptul să fie condusă la o unitate medicală a fost tocmai pentru a preîntâmpina reţinerea în mod eronat a unor astfel de contravenţii. În aceste împrejurări, instanţa apreciază că există un dubiu cu privire la situaţia de fapt reţinută prin actul contestat, dubiu care, în lumina celor anterior menţionate, nu poate profita decât petentului”, este concluzia judecătorului care a instrumentat cazul.

Decizia instanţei, dacă rămâne definitivă, poate constitui un precedent ce poate fi folosit de şoferi pentru anularea proceselor verbale de contravenţie ce au la bază valori infime de alcool în sânge, care ulterior sunt confirmate şi de analizele toxicologice. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite