EDITORIAL Trai-lai-lai! Cine-a pus cârciuma-n drum?!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tocmai am aflat că orice cârciumar din Galaţi are voie să ocupe cât vrea el din orice trotuar dacă plăteşte Primăriei 7 lei pe metrul pătrat pe lună. Pietonii?! Să se descurce!

Mă enervează multe treburi în oraşul Galaţi. Sunt exasperat că pute. Dar pot să accept că sunt lucrări ample la canalizare, deci sunt şanse să nu mai pută în viitorul apropiat.

Mă scoate din pepeni faptul că spaţiile verzi sunt pline de ştir (ştir, nu ştiri!) şi mohor, în loc să fie panseluţe şi trandafiri. Dar pot înţelege că sunt oameni puţini angrenaţi în treaba asta, că nu sunt bani, că hoţii fură florile etc.

Mă revoltă că în oraş e mizerie, deşi plătesc o mulţime de bani pentru salubrizare. Dar sunt conştient că e şi vina noastră, a locuitorilor oraşului. Pentru că Primăria nu poate angaja câte un gunoier pentru fiecare ins care aruncă gunoiul aiurea. Iar de nesimţiţi nu ducem lipsă, din păcate...

Mă jigneşte, ca plătitor de impozite şi taxe, că autorităţile locale nu reuşesc să rezolve problema sistemului de termoficare, pe care l-au dus la faliment, în vreme ce o serie de firme-căpuşă private au făcut profit gras din „prestări" către societatea publică.

Mă supără multe greşeli, nepăsări şi incompetenţe ale celor care conduc treburile publice în acest oraş, dara parcă niciuna nu e mai deranjantă decât aceea că, mai nou, pietonilor le-au fost confiscate trotuarele.

În mai multe locuri din oraş (în Ţiglina I în mod special), cârciumile s-au expandat brusc la statut de terasă, iar mesele au fost puse direct pe trotuare. Sunt puncte pe unde trebuie să treci, practic, printre mese sau pe stradă, printre maşini.

Analizând fenomenul, am descoperit că orice cârciumar din Galaţi poate să ocupe trotuarele, dacă aşa vrea afacerea lui, iar noi, ceilalţi, nu avem ce face. Preţul oficial al acestei vânzări a interesului public este de 7 lei pe metrul pătrat. Preţul neoficial constă, din ce se aude, în plicuri pe sub tejghea, pentru rata la vilă sau pentru găleţile inscripţionate ce vor fi împărţite în campania electorală.

Mă gândesc foarte serios să-mi iau prietenii şi să facem un grătar pe trotuarul de la intrarea în Primărie. Dăm şi noi 7 lei pe metrul pătrat, ca tot cârciumarul, şi îl obligăm pe primar să se ducă la serviciu printre mititeii şi berile noastre. Să vedem dacă o să-i placă!

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite