Galaţi:Dumitru Cristea-Medicul care te face să respiri uşurat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi:Dumitru Cristea-Medicul care te face să respiri uşurat
Galaţi:Dumitru Cristea-Medicul care te face să respiri uşurat

Profil: Născut: 4 decembrie 1938, Galaţi Studii: Facultatea de Medicină – Iaşi Profesie: medic Practică medicina de aproape 50 de ani şi este unul dintre cei mai cunoscuţi ORL-işti din Galaţi. Are chiar o colecţie cu obiectele extrase din gâturile, nasurile şi urechile pacienţilor

Doctorul Dumitru Cristea recunoaşte că a ajuns să practice specialitatea ORL printr-o conjunctură care, iniţial, nu l-a făcut din cale afară de fericit. Adept al chirurgiei de fineţe, medicul ar fi optat de la început pentru o specializare migăloasă, precum ginecologia sau chirurgia vasculară, mai ales că a moştenit de la mama sa o mare dexteritate în lucrul cu mâinile. Nu a fost să fie, aşa că a ajuns ORL-ist, ramură a medicinei care consideră că i s-a potrivit ca o mănuşă.

„ORL-ul, ca şi chirurgia, necesită o mare abilitate a mâinilor, precizie, pentru că se lucrează cu microscopul şi trebuie o extraordinară fineţe. Sunt specializări în care dacă nu ai această îndemânare, nu poţi să le faci bine” explică doctorul.
35 de ani a condus secţia ORL

Cea mai mare parte din carieră, Dumitru Cristea şi-a petrecut-o în funcţia de şef al clinicii ORL din cadrul Spitalului de Urgenţă. Lucru deloc uşor, mai ales că a preluat un serviciu în care ajungeau pacienţi cu probleme de sănătate extrem de delicate şi a căror rezolvare urgentă era de multe ori vitală.

La asta s-a adăugat veşnica problemă a dotării cu instrumentar şi echipamente dar şi inerentele deficienţe la capitolul resurse umane.

Dacă ar fi numai probleme logistice ar fi bine, dar sunt mult mai multe. Toate celelalte deficienţe care apar în sistem sunt mult mai grave. La ora actuală, dacă un rezident are noroc să dea peste un mentor bun, se formează în cinci ani, dar dacă nu, merge într-un loc de muncă şi nu ştie nimic. Aici e marea problemă” spune doctorul Cristea.

Endoscopia, metoda de succes pentru intervenţii complicate

De-a lungul carierei, prin mâinile doctorului Cristea au trecut mii de pacienţi cu probleme care mai de care mai ciudate. Urgenţe de gradul zero au fost însă întotdeauna „înnecaţii” - persoanele care au fost la un pas de moarte după ce au înghiţit ori şi-au băgat în nas ori în urechi diverse obiecte. Intervenţia imediată şi mai ales aplicarea metodei corecte, preferabil una cât mai avansată, sunt factorii de succes, care rezolvă un astfel de caz.

„Eu de exemplu prefer endoscopia. Este foarte avantajoasă pentru vizualizarea şi extragerea corpilor străini. Nu am avut aparatură, am facut rost de ea, am adaptat-o pentru anumite probleme. Endoscopia laringelui este, spre exemplu, deosebit de convenabilă. Sau endoscopia nazală, care exclude tăierea nasului ori incizarea obrazului” precizează specialistul.

Întrebări şi răspunsuri:

Mai trebuie umblat la mentalitatea oamenilor în halate albe?

Eu tot am zis că mentalitatea se va schimba în momentul în care fiecare medic va fi conştient de poziţia lui în societate. Vor fi respectaţi numai dacă sunt profesionişti. Încă se mai strecoară unii care nu sunt pregătiţi şi urcă în ierarhie oameni care nu au ce căuta în funcţii de conducere sau chiar nu au înclinaţii pentru această profesie.

Se mai îndreaptă tinerii medici spre ORL?

Da , se îndreaptă. ORL-ul e o specialitae puţin cam aglomerată pentru că acum, la medicină, ponderea pe sexe este de 80 la sută femei. Femeile care termină facultatea de medicină preferă specialităţile chirurgicale finuţe. Nu fac chirurgie, neurochirurgie, urologie sau ortopedie, care cer inclusiv o condiţie fizică deosebită.

Ce îi place:

Îmi place să călătoresc. Îmi place sportul, dar îl practic mai puţin. Am şi practicat tenisul şi înotul. Îmi place să citesc şi dau o mare importanţă gimnasticii minţii. În fiecare zi, ori dezleg un careu de cuvinte incrucişate, ori o problemă de logică.

Ce nu-i place:

Nu-mi place oportunismul. Am făcut puţină politică, darasta nu poţi să o faci decât dacă esti înzestrat cu aşa ceva. Trebuie să fii oportunist şi să faci mişcările care trebuie, când trebuie. Mie nu mi-a plăcut asta şi m-am retras din politică. N-am luat decât bobârnace.


Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite