Nu vrem regionalizare, vrem referendum! Gălăţenii sunt aşteptaţi pe 24 iulie la referendum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii judeţeni s-au reunit astăzi în şedinţă extraordinară pentru a vota data la care va avea loc referendumul. Cu 25 de voturi “pentru “ şi şase “împotrivă”, proiectul de hotărâre a trecut. Astfel, pe data de 24 iulie, gălăţenii sunt aşteptaţi la referendum.

Referendumul va fi demarat la nivelul întregului judeţ, iar gălăţenii vor trebui să răspundă la o singură întrebare, prin da sau nu: „Sunteţi de acord cu desfiinţarea judeţului Galaţi prin modificarea limitelor administrativ-teritoriale ale acestuia?".

Dacă se prezintă jumătate plus unu din electoratul prezent pe listele electorale, referendumul va fi validat. Dacă va trece, va avea valoare juridică şi desfiinţarea judeţului nu se va putea face.

 „Cred că este un subiect de mare importanţă nu numai pentru locuitorii judeţului Galaţi, cât şi pentru întreaga populaţie a României. Dacă mă refer la nivelul judeţului nostru, prin noua reorganizare propusă de guvernanţii de astăzi, ar însemna pierderea identităţii şi a originilor locuitorilor judeţului Galaţi. Discutăm despre o împărţirea administrativ teritorială fără niciun criteriu, fără nicio direcţie, şi doar de a crea un nou val de proteste în România”,a declarat Eugen Chebac, preşedintele CJ Galaţi.

Unul dintre cei mai înverşunaţi critici ai „reorganizării teritoriale” a fost consilierul judeţean PSD, dr. Nicolae Bacalbaşa.

„Nici în gândurile mele cele mai negre nu aş fi crezut că aş putea să trăiesc momentele astea. Nu este reorganizarea României, ci sfârtecarea ei, în spatele căreia sunt interese geopolitice de care ţi-e şi frică să vorbeşti. Pătrăşcanu a spus că înainte de a fi comunist sunt român. A plătit-o cu viaţă. Nu ştiu dacă cineva de la PDL va plăti cu viaţa. Eu cred că pentru România o asemenea mutilare este o nenorocire. O asemenea chestiune nu se face fără ca cetăţenii să se pronunţe într-un referendum. O asemenea modificare pentru gălăţeni este o nenorocire. Totdeauna am fost priviţi ca nişte moldoveni nefericiţi, inclusiv de către constăţeni”, a spus Bacalbaşa.

În ceea ce priveşte costurile referendumului, ele sunt similare cu orice tip de alegere la nivelul fiecărui judeţ.

„Sunt un tip pragmatic şi nu dau cifre decît doar atunci când sunt evaluate. Urmează ca în 30 de zile de la promulgarea hotărârii să facem evaluarea costurilor”, a spus Chebac.

Singurii care s-au împotrivit au fost consilierii PDL. „Costurile organizării acestui referendum sunt foarte mari. În această perioadă în care avem nevoie de cofinanţări este mai uşor să aruncăm banii pe acest referendum?”, a întrebat consilierul Iulian Aramă.

Judeţul Galaţi este unul plin de istorie şi desfiinţarea lui duce la pierderea identităţii sale înscrisă în istorie de-a lungul anilor. Desfiinţarea judeţului Galaţi duce, de fapt, la desfiinţarea identităţii si demnităţii de gălăţean.

Istoria arată că judeţul Galaţi a adunat, de-a lungul secolelor, evenimente si oameni care au rămas în percepţia publică. Cele mai vechi vestigii umane aparţin paleoliticului final si epipaleoliticului. Culturile paleolitice sunt localizate la Bereşti si Cavadineşti. Mai apoi, cultura geto-dacă este eprezentată prin asezări localizate pe vetrele actuale de la Galaţi si Frumusiţa si prin asezarea Piroboridava - sat Poiana, comuna Nicoreşti.

Viaţa romană a fost deosebit de intensă în această zonă. Castrul militar de la Barbosi şi aşezarea civilă de pe vatra Galaţilor de astăzi întreţineau legături comerciale, pe Dunăre, cu Moesia Inferioară, cu Grecia si Asia Mică.

Să nu uităm că de la Galaţi a plecat, ca domn al Principatelor Unite, Alexandru Ioan Cuza, care a fost vreme îndelungată pârcălab de Galaţi. Înflăcărat patriot, Costache Negri, originar din satul Mînjina, astăzi Costache Negri - îi face pe găIăţeni să fie mândri de locul în care s-au născut si trăiesc.




Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite