Se reformează reforma/Din cauza crizei, şcolile profesionale vor fi reînfiinţate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acestea ar putea asigura necesarul de forţă de muncă calificată, atât în ţară cât şi în străinătate.Reînfiinţarea şcolilor profesionale ar fi benefică în special pentru elevii din mediul rural

După mai multe experimente lipsite de viziune, realizate în ultimii 20 de ani în învăţământul preuniversitar, „părinţii" noii Legi a educaţiei readuc în actualitate şcolile profesionale.

Desfiinţat în urmă cu opt ani, acest tip de învăţământ pare să fie din ce în ce mai necesar.

„În toată lumea, cererea de forţă de muncă este pentru calificări în meserii utile. Nu pentru directori sau manageri! Iar pentru a fi ospătar, nu-ţi trebuie bacalaureat", spune inspectorul şcolar general Doruleţ Resmeriţă.

Reînfiinţarea şcolilor profesionale este văzută bine şi de directorii liceelor care au avut cândva clase cu această formă de învăţământ şi care continuă şi astăzi, dar sub forma Şcolilor de Arte şi Meserii. De pildă, directorul Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară şi Turism „Dumitru Moţoc", Anca Diculescu, consideră că s-a făcut o mare greşeală atunci când s-au desfiinţat şcolile profesionale.

„Şcoala profesională permite obţinerea unei calificări reale şi asta pentru că se alocă multe ore de practică. Cel puţin aşa era pe vremuri. Dacă se va întâmpla şi acum la fel, va fi bine" spune Anca Diculescu.

Chiar dacă nu au fost consultate la elaborarea legi, şi sindicatele salută şi ele reînfiinţarea învăţământului profesional.

„Goana după diplome nu este chiar bună. Reînfiinţarea acestui învăţământ va însemna din punctul meu de vedere recâştigarea demnităţii profesiilor. Acum, rămâne de văzut cum vor arăta metodologiile de aplicare a legii", spune vicepreşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Galaţi, Lidia Antoniu.

Poluri profesionale

În acest moment este greu de crezut că vor exista specializări profesionale care vor obţine autorizaţii de funcţionare din partea ARACIP până la începutul anului şcolar viitor. Chiar şi aşa, autorităţile şcolare din Galaţi gândesc un sistem echilibrat de distribuţie a şcolilor în judeţ, astfel încât elevii să nu fie nevoiţi să ajungă la oraş pentru a urma o şcoală profesională.

„Vom organiza poli, la maxim 20-30 de km distanţă unul de celălalt, astfel încât să transportăm elevii cu microbuze. Copiii trebuie să rămână în sânul familiei: aşa există un control mai strict al lor, dar şi cheltuieli mai mici de şcolarizare", explică Doruleţ Resmeriţă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite