Proiect: una dintre firmele la care e asociat ministrul de Finanţe, scutită de impozitul pe clădiri printr-o hotărâre de Consiliu local

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul local de la Galaţi a pregătit un proiect de hotărâre prin care una dintre firmele ministrului de Finanţe ar putea fi scutită de impozitul pe clădiri pentru anii 2017 şi 2018. Hotărârea va fi supusă aprobării consilierilor în cursul zilei de joi, 27 aprilie.

Navrom Centru de Afaceri SRL, una dintre firmele la care actualul ministru de Finanţe Ştefan Viorel este acţionar, ar putea beneficia de o scutire de taxe locale excepţională („ajutor de minimis individual”), în baza unui proiect de hotărâre ce va fi dezbătut pe 27 aprilie în Consiliul Local Galaţi.

Compania amintită este deja sub un contract pe bani publici, având în vedere că imobilul pe care îl deţine în proprietate şi care va fi scutit de impozite (fostul Cămin al marinarilor) este închiriat către o firmă la care asociaţi sunt Consiliul Local şi Consiliul Judeţean Galaţi, cu scopul de a funcţiona acolo un parc de tehnologia informaţiilor.

Hotărârea de CL este iniţiată de viceprimarul PSD Sorin Cristian Enache, care face parte din acelaşi partid cu ministrul de Finanţe, şi vizează „scutirea de la plata impozitului pe clădire şi a impozitului pe teren datorate de Navrom Centrul de Afaceri SRL, în perioada 1 ianuarie 2017 - 31 decembrie 2018”.

Potrivit raportului de specialitate anexat la proiectul de HCL, scutirea vizează impozitul pe clădirea şi terenul cu suprafaţa de 3.227 mp, închiriate de Navrom către Cons Management Parc de Soft SRL, societate publică aparţinînd CL şi CJ. Valoarea totală a ajutorului de minimis individual care ar putea fi acordat este de 149.892 de lei, iar facilitatea este justificată ca fiind „pentru menţinerea şi atragerea investitorilor locali şi străini prin punerea la dispoziţie a spaţiilor din Parcul de Soft şi crearea a noi locuri de muncă”.

Interesant este, însă, că, potrivit contractului dintre Navrom şi Cons Management Parc de Soft SRL, plata taxelor aferente clădirii cade în sarcina proprietarului, deci nu poate exista vreo legătură cu firmele de soft care au spaţii închiriate acolo, câtă vreme cuantumul chiriei nu suferă vreo modificare.

De asemenea, nicio altă firmă din Galaţi nu mai beneficiază de astfel de facilităţi precum cele propuse pentru firma Ministrului de Finanţe.

Parcul de Soft, „boală grea” la Galaţi

Un raport recent al Curţii de Conturi arată că societatea Cons Management Parc de Soft SRL, creată prin asocierea dintre Consiliul Local şi cel Judeţean, a produs pierderi uriaşe din fonduri publice. Firma a preluat un hotel în paragină destinat marinarilor aflaţi în tranzit în oraş pentru a-l transforma în parc IT.

În 2002, când autorităţile locale au mediatizat Parcul de Tehnologia Informaţiilor de la Galaţi, sintagmele vehiculate erau spectaculoase: „Silicon Valley de la Dunăre“, „motor de dezvoltare“, „magnet de locuri de muncă“.

Afacerea a fost parafată şi dezvoltată „pe repede-înainte“, motiv pentru care detalii importante au scăpat publicului. Unul ar fi legat de faptul că imobilul situat pe strada Portului, devenit sediu al parcului tehnologic, a fost închiriat prin negociere directă de la firma Navrom Centru de Afaceri SRL, la care acţionar semnificativ este Ştefan Viorel, senator PSD de Galaţi şi actualul ministru de Finanţe în cabinetul Grindeanu.

Clădirea respectivă era în acea vreme într-o stare foarte proastă şi nu aducea firmei Navrom Centru de Afaceri SRL venit. Conform contractului de asociere, CJ şi CL Galaţi au investit în 2004 pentru modernizarea imobilului 1,5 milioane de lei, după care s-a încheiat un contract de închiriere pentru întreaga suprafaţă de 3.227 de metri pătraţi.

Preţul negociat a fost de 2 euro lunar pe metru pătrat, adică 77.448 de euro anual. Firma publică şi-a asumat prin contract, separat de chirie, şi toate reparaţiile legate de întreţinerea imobilului, dar şi să suporte toate cheltuielile cu utilităţile (apă, căldură, internet, telefonie, energie electrică etc.).

Bilanţurile contabile ale Cons Management Parc de Soft SRL Galaţi arată însă că societatea n-a izbutit decât în primii cinci ani să producă un profit infim. Acoperirea pierderilor ulterioare rezultate din chiriile luate clienţilor, plus costurile generale de funcţionare ale firmei, au fost mascate prin mai multe inginerii financiare.

Una a fost majorarea artificială a capitalului social al firmei publice. Astfel, în toamna lui 2013, Consiliul Judeţean Galaţi a cotizat cu 150.000 de lei, iar la scurt timp asociatul CL Galaţi a plătit aceeaşi sumă, scopul fiind acoperire a pierderilor de 308.000 lei înregistrate în 2012. Operaţiunea a fost repetată în 2015.

Creme de faţă din bani publici

O altă situaţie ilegală descoperită de Curtea de Conturi este legată de faptul că Navrom Centrul de Afaceri SRL a perceput de la societatea publică Cons Management Parc de Soft SRL un tarif umflat, peste preţul reglementat prin lege, la energia termică. Suma facturată a fost de 298 lei/gicalaorie, fapt care a produs supraîncasări de 98.563,39 lei, fără TVA, doar în 2016.

Inspectorii de audit au constatat şi că societatea a achiziţionat în 2016 produse şi servicii în valoare cumulată de 4.667 lei, „care nu au legătură cu obiectul de activitate al agentului economic şi nu contribuie la realizarea obiectivelor previzionate, în condiţiile în care operatorul economic se confruntă cu dificultăţi în achitarea datoriilor (chirie, utilităţi) către proprietarul imobilului“.

Curtea de Conturi dă şi exemple: „perie de coafat, hrană pentru câini, analiză RMN, whisky, cremă de faţă, bijuterii, conserve de ton, apă de toaletă, gel de duş, bloc de desen, ciocolată, vin, lichior, selfie-stick, candele“, la care adaugă şi faptul că reprezentantul Primăria Galaţi în Adunarea Asociaţilor a încasat nelegal 12.000 de lei.

În urmă cu trei luni, conducerea Primăriei Galaţi a informat că prejudiciul a fost recuperat în întregime şi că va lua măsuri contra celor vinovaţi, însă acest lucru nu s-a întâmplat deocamdată.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite