Galaţi:Cătălin Fetecău- profesorul care aplică mecanica în medicină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Născut: 15 iunie 1959, Galaţi Familie. Divorţat, un copil Studii: Universitatea „Dunărea de Jos”, Facultatea de Mecanică, specializarea TCM

Decanul Facultăţii de Mecanică  nu lasă nimic la voia întâmplării, fie că este vorba de studenţi sau de cercetare. Din anul 1987, le împărtăşeşte tinerilor politehnişti tainele construcţiilor de maşini, pe parcursul  întregii sale activităţi academice punând pe primul plan calitatea pregătirii studenţilor.

Peste două decenii de activitate
 
După ce a lucrat ca inginer în industria constructoare de maşini, prof.dr.ing Cătălin Fetecău a decis că vocaţia sa este aceea de dascăl, aşa că s-a întors la facultate pentru a contribui la formarea generaţiilor de specialişti în construcţii de maşini. Spune că a avut o adevărată chemare pentru cariera didactică.

”Am simţit că am vocaţie pentru catedră, iar experienţa pe care am acumulat-o, timp de trei ani, la Întreprinderea de Utilaje Grele pentru Construcţii mi-a fost de un real folos”.


 Şi a dovedit asta vreme de mai bine două decenii.

 „În 1987, am venit  la Universitate, mai exact la Catedra de Tehnologii ale Construcţiilor de Maşini, şi de atunci nu mi-am întrerupt deloc activitatea”.

Ingineria, o meserie cu căutare


Faptul că un procent însemnat de absolvenţi ai Politehnicii îşi găsesc de muncă după ce ies de pe băncile şcolii, reprezintă, pentru decanul şi profesorul Fetecău un motiv de mândrie:

„Bucuria mea este că 85 la sută dintre absolvenţi îşi găsesc de lucru în primii doi ani de la terminarea facultăţii”.


Cei mai buni studenţi ai Facultăţii de Mecanică ajung să lucreze în companii multinaţionale, cum ar fi Renault. În ultimii ani , la Galaţi, au avut loc mai multe conferinţe academice, la care au fost invitaţi reprezentanţi ai multinaţionalelor, tocmai pentru a apropia studenţii de câmpul muncii.

Proiecte de cercetare pentru medicină

Deşi poate părea ciudat, la Facultatea de mecanică, sub îndrumarea prof dr. Ing Cătălin Fetecău, se face muncă de cercetare pentru îmbunătăţirea anumitor componente ale protezelor utilizate în Ortopedie. Un astfel de proiect de cercetare, a cărui valoare se ridică la peste un milion de lei, are ca obiect de studiu îmnunătăţirea unui anumit tip de  proteză de şold.

„Realizarea unui astfel de dispozitiv necesită o analiză complexă din punct de vedere biomecanic, care să conducă la realizarea unei proteze-replică perfect funcţionale, la fel ca şi cea naturală. Proteza metal-polietilenă este cel mai larg utilizată, protezând total articulaţia coxofemurală după rezecţia colului femural şi pregătirea canalului medular femural si a acetabulului”
, explică profesorul.

De altfel, cu ajutorul unor medici din Galaţi, la facultatea de Mecanică se derulează încă alte  trei proiecte de cercetare destinate domeniului medical.


Întrebări şi răspunsuri

Este greu să faci cercetare în România?

Dintr-un anumit punct de vedere, da este, deoarece, cu un buget ciopârţit, se  doresc rezultate comparabile cu ce se reuşeşte în străinătate, ori aşa ceva este absolut imposibil. Noi ne-am îndreptat către segmentele industriale, pentru a vedea cu exactitate care sunt necesităţile şi pentru a face cercetări aplicate.
 

Cărui fapt credeţi că se datorează criza economică?

Criza a fost generată de faptul că lumea s-a îndepărtat de producţie şi din ce în ce mai puţini tineri se îndreaptă către inginerie. Dacă nimeni nu mai produce, este imposibil să fie evitată o astfel de situaţie.

Ce îi place

Îmi place muzica şi cumpăr foarte multe CD-uri, de altfel chiar am o colecţie destul de mare, având în vedere că eu cumpăr un CD chiar şi dacă îmi place numai o bucată muzicală. Cumpăr obiecte de artă , îmi place foarte tare să joc tenis de masă şi tenis de câmp.

Ce nu-i place

Nu-mi place dezordinea, incorectitudinea şi mai ales lipsa de interes faţă de tot ce se întâmplă. Chiar le spun studenţilor mei ca, atunci când se apucă de un lucru,  să-l şi ducă până la capăt.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite