Şcoala s-a mutat la Tribunal! Peste 400 de profesori au fost citaţi ieri în procese cu statul, pentru salariile neplătite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Instanţele sunt supraaglomerate şi suprasolicitate
Instanţele sunt supraaglomerate şi suprasolicitate

Aproape 400 de profesori şi învăţători din judeţele Galaţi şi Vrancea au fost citaţi marţi la Curtea de Apel Galaţi, în procesele privind litigiile de muncă pe care aceştia le au cu Primăriile şi cu Ministerul Finanţelor.

Dascălii solicită judecătorilor să oblige autorităţile să le achite integral indemnizaţiile pentru concediile de odihnă pentru anul 2010. Precizăm că aceste indemnizaţii au fost plătite cu mare întârziere şi au fost şi reduse cu 25%, conform celebrei ordonanţe de reducere a salariilor bugetarilor.

Potrivit Sindicatului Preuniversitar (SIP) Galaţi (care asigură asistenţa juridică a reclamanţilor) în judeţ au fost deschise în total 186 de astfel de procese, în care sunt reprezentaţi peste 4.000 de profesori nemulţumiţi. În cele mai multe dintre ele, dascălii au câştigat deja la prima instanţă.

„Este ilegal ceea ce s-a făcut. Indemnizaţiile pentru concedii de odihnă trebuiau plătite în iunie-iulie 2010, înainte de apariţia ordonanţei. Însă ele s-au achitat cu mare întârziere şi, mai mult decât atât, au fost reduse cu 25%. Este un abuz", ne-a declarat Lidia Antoniu, vicepreşedinta SIP Galaţi.

Pe de altă parte, primarii daţi în judecată în acest litigiu spun că nu au nicio vină şi că sindicaliştii ar trebui să se lupte cu Guvernul, nu cu ei. „Eu le-am virat în cont banii pe care i-am primit. Nu este decizia mea să reduc salariile, aşa că nu văd de ce sunt chemat în judecată. Să se lupte cu Ministerul Finanţelor, cu Boc, cu Funeriu. Eu nu am nicio vină", spune Ghiorghe Bute, primarul comunei Scânteieşti. Punte de vedere similare au formulat şi primarii de la Tudor Vladimirescu, Băneasa şi Smulţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite