Primul val de migranţi a ajuns în România: în ce condiţii au fost cazaţi în Galaţi şi ce drepturi vor avea dacă vor primi azil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sosirea migranţilor FOTO Inquam Photos / Ovidiu Iordachi
Sosirea migranţilor FOTO Inquam Photos / Ovidiu Iordachi

Într-o atmosferă aproape conspirativă, 15 persoane din Yemen şi Siria au fost aduse din Grecia pentru a fi adăpostite în Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil de la Galaţi.

Criza migratorie care aproape că a dat peste cap Europa a adus şi în România primii imigranţi alocaţi prin programul UE de redistribuire în ţările membre. Originari din Yemen şi Siria, aceştia au aterizat joi dimineaţă în Bucureşti, unde au fost aşteptaţi de premierul Dacian Cioloş, iar apoi au fost transportaţi către Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil din Galaţi.

După câte ne-au mărturisit autorităţile (imobilul în care sunt cazaţi refugiaţii este în interiorul unei unităţi militare, aşa că momentan accesul la aceştia este prohibit), grupul ajuns la Galaţi este format din 15 persoane cu studii superioare, printre care se află şi câţiva copii.

Migranţii au ajuns la Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Galaţi joi, 3 martie 2016, în jurul orei 15:00, la bordul unui microbuz care a fost dus rapid în curtea instituţiei, în zona în care alte persoane civile nu au acces decât cu autorizaţie specială.

Au fost întâmpinaţi cu o avarie la reţeaua de apă potabilă

Niciunul dintre refugiaţi nu a fost lăsat să discute cu presa sau cu alte persoane, grupul fiind dus imediat în zona de triere. Cazarea celor 15 persoane se va putea face doar după vizita medicală, cu prilejul căreia se va stabili starea de sănătate a fiecăreia şi eventuale măsuri, plecând de la procedurile de deparazitare (dacă este cazul) şi chiar până la măsuri speciale de carantină, dacă medicii consideră oportun acest lucru.


Sosirea convoiului cu refugiaţi. FOTO Oana Cernat

migrantii la Galati. FOTO Oana Cernat

Odată cazaţi în centru (unde au la dispoziţie 40 de dormitoare cu 4-10 paturi, dar având la dispoziţie şi cazarmament, băi, bucătării utilate), migranţii vor putea depune cereri de azil la ghişeul aflat la intrarea în instituţie, unde un angajat le va sta la dispoziţie 24 de ore din 24. Apoi, timp de 30 de zile, solicitarea lor de azil va fi analizată de autorităţi.

Dormitoarele seamănă destul de mult cu cele dintr-o închisoare. FOTO IGI

Migranti la Galaţi. FOTO Oana Cernat

Este de spus că, pe toată perioada şederii în centrul de la Galaţi, migranţii vor avea acoperite toate cheltuielile legate de cazare şi utilităţile de bază (apă rece, apă caldă, gaze, căldură, energie electrică) şi primesc cazarmament şi obiecte de uz personal.

Cumva ironic, primul contact cu noua lor locuinţă n-a fost tocmai „ca la regulament”, căci o avarie lăsase fără apă potabilă, pentru câteva ore, cartierul în care se află centrul de la Galaţi.

Vor trăi din zece lei pe zi

Ulterior, aceştia vor fi amprentaţi, li se va face o imagine facială şi li se va oferi un document de identitate temporar, pe care îl vor putea pentru a circula liber în România şi, eventual, pentru a-şi putea găsi (dacă doresc) ceva de lucru.

Acesta este imobilul în care sunt cazaţi. FOTO IGI

Azilanti la Galati. FOTO Oana Cernat

Conform procedurilor, migranţii vor fi programaţi la un interviu în urma căruia se va stabili dacă aceştia vor primi o formă de protecţie. Se vor analiza toate aspectele care ţin de părăsirea ţării de origine şi de modul cum vor să se integreze în mediul social în care tocmai au pătruns.

Pe perioada cazării în centru, refugiaţii au de respectat şi un set de reguli precum curăţarea locurilor în care stau (nu există femei de serviciu în centru), integrarea în societate şi învăţarea limbii române. Există chiar o sală specială, în care sunt puse la dispoziţie tot felul de materiale informative (tipărite, audio, video) cu privire la România, legislaţia nostră şi simbolurile naţionale.

Migranţi în centrul de la Galaţi. FOTO Oana Cernat

migranti la Galati. FOTO Oana Cernat

În ceea ce priveşte hrana, în primele 30 de zile, migranţii vor primi zece lei pe zi de persoană pentru a-şi procura alimente, după cum au explicat reprezentanţii Centrului Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil de la Galaţi. Ei nu au la dispoziţie bucătar sau cantină, ci doar bucătării utilate unde pot găti. Ce şi cum, este de văzut, căci suma alocată este, să recunoaştem, ridicol de mică.

Dacă primesc azil, au şi drepturi suplimentare

Din momentul în care au fost acceptaţi ca azilanţi, migranţii vor primi aceleaşi drepturi ca un cetăţean român: vor putea studia şi beneficia de servicii medicale, şi li se va acorda un ajutor social de 544 de lei pe lună, însă nu vor avea drept de vot. De asemenea, vor avea acces la sala de fitness, sala de calculoatoare, la spaţii de joacă pentru copii şi la obiecte de igienă.

Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil din Galaţi are o capacitate de 250 de locuri, funcţionează din 2004 şi este al doilea din ţară ca mărime. Instituţia are competenţă pe linia depunerii cererilor de azil pe şapte judeţe: Galaţi, Tulcea, Brăila, Constanţa, Bacău, Vrancea, Vaslui.

Centrul de migranţi de la Galaţi. FOTO Oana Cernat

Centrul de azilanti de la Galaţi. FOTO Oana Cernat

Regimul cazării în Centrul de la Galaţi este unul deschis, solicitanţii având dreptul să circule liber în oraş, însă trebuie să se întoarcă până la ora 22:00.

Proteste la Galaţi faţă de migranţi

Chiar în ziua în care migranţii soseau la centrul special din Galaţi, în faţa Prefecturii s-au adunat 8-9 persoane care protestau spontan contra decizia României de a accepta pe teritoriul ei migranţi asiatici. „Nu suntem colonie arabă”, a scandat grupul, e drept, destul de anemic.

Cu doar două zile înainte, un partid politic protestase oficial, de asemenea, în chestiune, invocând prevederile Constituţiei României, unde la articolul 3, alin. 4, se menţionează că „pe teritoriul statului român nu pot fi strămutate sau colonizate populaţii străine”.

„Organizaţia Judeţeană a PRU se va opune cu fermitate, declarativ şi faptic, înfiinţării de tabere pentru refugiaţi în judeţul Galaţi. Din punct de vedere uman, sufleteşte, suntem solidari cu nefericiţii care fug din calea războiului. Dar nu suntem noi, românii, vinovaţi pentru traumele produse acelor oameni. Nu le-am tulburat noi traiul liniştit. Guvernele cu alonjă hegemonistă trebuie să-şi asume responsabilităţile. Implicaţiile şi efectele sunt mult mai profunde decât par la o analiză superficială. În consecinţă, facem apel la reprezentanţii instituţiilor statului, inclusiv la prefectul judeţului Galaţi, să respecte legile ţării şi doleanţele cetăţenilor”, a transmis, printr-un comunicat de presă, Samir Oancă, purtătorul de cuvânt al filialei gălăţene a PRU.

În ultimii ani au fost probleme cu migranţii

În centrul de la Galaţi se află permanent între 10 si 30 de migranţi (cei mai mulţi dintre ei capturaţi în timp ce intrau ilegal în România, pe la graniţa de est), iar cel mai vechi „chiriaş” stă acolo de aproape un an.
Majoritatea refugiaţilor cazaţi pleacă mai departe în două-trei luni, fie către alte ţări (din vestul Europei), fie către ţara de origine.

În ultimii ani, au existat destule probleme (mai ales scandaluri prin oraş) cu migranţii cazaţi în centrul din Galaţi. Cel mai recent s-a înregistrat la sfârşitul lui 2015, atunci când un tânăr pakistanez a zgâriat şi avariat mai multe maşini (unele de lux) din zona Falezei Dunării. El şi-a justificat gestul ca o răzbunare pentru că nu ar fi primit bani de la cei de la care cerşise.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite