Bani fără număr într-o staţie de epurare fantomă care a produs deja un dosar penal pentru primarul oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La staţia de epurare Cantemir (excavaţiile din bălării), aleşii au cam pus cruce banilor publici. Foto. C.C.
La staţia de epurare Cantemir (excavaţiile din bălării), aleşii au cam pus cruce banilor publici. Foto. C.C.

Construcţia staţiei de epurare din cartierul Dimitrie Cantemir, pentru care Primăria Galaţi a plătit până acum 2,3 milioane de lei, fără însă ca lucrarea să fie făcută, a fost scoasă din nou la licitaţie. Între timp, procurorii au fost sesizaţi despre plăţile ilegale şi-i anchetează pe fostul primar şi pe şefii firmei contractante, Unicom SA.

Povestea staţiei de epurare din cartierul gălăţean Dimitrie Cantemir (construit, după cum se ştie, dincolo de Siret, pe un teren luat de la judeţul Brăila) este un complicată şi plină de „pete albe”. Staţia ar fi trebuie să vina „la pachet” cu cele 15 blocuri ANL, cu 1.500 de locatari, construite acolo, însă, din motive pe care le anchetează deja procurorii, instalaţia de epurare nu a fost niciodată finalizată.

Partea şi mai ciudată este că suma alocată de municipalitatea gălăţeană acum este de şase ori mai mică decât cea plătită deja pentru investiţie, dar pentru care n-a obţinut decât o groapă plină de apă şi câţiva metri cubi de beton.

Unicom SA şi povestea celor 40 de hoţi

În 2005, municipalitatea gălăţeană a contractat investiţia cu firma Unicom SA Galaţi, care a încasat o mare parte din bani din contract (respectiv 2,3 milioane de lei din 3,06 milioane), însă nu a dus lucrarea la final.
Acesta este şi motivul pentru care, după un control al Curţii de Conturi, a fost făcută o sesizare penală, dosarul fiind în prezent în faza cercetării şi, din ce se  pare, lucrurile nu-s uşor de desluşit, căci explicaţiile privind dispariţia banilor sunt destul de interesante.

Astfel, firma Unicom (care trece prin dificultăţi financiare majore, fiind în insolvenţă) a încercat să se apere spunând că a făcut ce era de făcut, dar că staţia de epurare a fost distrusă de hoţii de fier vechi.  Firma spune că a predat obiectivul Primăriei Galaţi şi că aceasta trebuie să asigure paza, însă Primăria afirmă exact contrariul, respectiv că nu a semnat recepţia finală, ci doar una parţială, deci paza trebuia asigurată tot de firma privată.

„Cei de la Unicom au încasat până şi garanţia de bună execuţie a lucrării în situaţia incredibilă în care pe acel loc nu se află absolut nimic! Parte din bani au fost luaţi până în 2009, iar prima sesizare din partea Primăriei a venit în 2011, când firma deja era în insolvenţă”,  a declarat primarul Marius Stan.

Potrivit documentelor, Primăria Galaţi a efectuat prima plată pe 15 octombrie 2007, iar ultima pe 24 decembrie 2009. Cu toate acestea, deşi s-au făcut procese-verbale de recepţie, în teren se regăsesc acum doar nişte excavaţii şi ceva beton turnat, însă nu este nici urmă din instalaţiile sofisticate de filtrare şi tratare a apei, care ar cam trebui să fie acolo conform devizului.

Epurare cartier Cantemir

În zona încercuită cu roşu ar fi trebuit să fie investiţia: Sursa foto: Google earth

Una peste alta, atât conducerea firmei Unicom, cât şi fostul primar Dumitru Nicolae au fost audiaţi în calitate de învinuiţi în acest dosar penal, care cu siguranţă se va lăsa cu imputaţii. Rămâne de văzut doar cine va fi bun de plată şi dacă nu cumva judecătorii vor pronunţa şi pedepse privative de libertate pentru „actorii” acestui scenariu absurd.

Lucrarea se va face acum cu de şase ori mai puţini bani

Un element foarte interesant este acela că municpalitatea vrea să facă acum – fix aceaşi lucrare – cu de şase ori mai puţin bani: respectiv 480.000 de lei faţă de 3,06 milioane de lei.

Este drept, excavaţiile şi fundaţia există (chiar dacă în stare foarte proastă), dar chiar şi aşa diferenţa de preţ este foarte mare, ceea ce aruncă un mare semn de întrebare asupra modului cum s-a organizat prima licitaţie.

Staţia de epurare Cantemir

În fine, Staţia (care dacă nu se face repede va atrage după sine nişte amenzi uriaşe pentru Primărie de la Garda de Mediu) va avea rolul de a prelua, separa şi trata apele reziduale şi de a le dezinfecta, răspunzând astfel standardelor de protecţie a mediului impuse de normativele în vigoare.

Microstaţia va trebui să prevadă două linii de funcţionare, grătar cu funcţionare automată, deznisipator cu separator de grăsimi, compartiment de aerare, treaptă de pompare efluent, bazine de colectare, separare, decantare şi tratare nămol, separator de nămol primar, instalaţii electrică şi de automatizare, instalaţie pentru defosforizare, pentru dezinfecţie a apei epurate, containere pentru nămol deshidratat, dar şi instalaţii de adaptare a acesteia la condiţiile de teren.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite