Un gălăţean a povestit pe larg cum a trăit clipe de groază în Japonia ultimelor zile. „Rugaţi-vă pentru siguranţa noastră !”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tânăr de 27 de ani, angajat la una dintre cele mai mari firme producătoare de electronice din Japonia a povestit pe Facebook cum a trăit cutremurul de nouă grade, dar şi zilele următoare

Daniel Mihai Balica are 27 de ani şi este originar din Galaţi, angajat la Fujitsu Limited. După ce a studiat la Ritsumeikan Asia Pacific University a ales să rămână în Ţara Soarelui Răsare.

Astăzi a postat pe Facebook o relatare completă asupra situaţiei în care se află.

„ Eu sunt BINE. Cutremurul cu magnitudinea de 9.0 care a lovit Japonia s-a produs în N-E ţării la aproximativ 400 km depărtare de Tokyo. De aceea, tsunamiul ce a lovit Tokyo a fost doar de 6,5.

image

Nicio clădire nu a fost avariată şi doar câteva persoane au suferit răni.

Eu eram la muncă atunci când s-a produs cutremurul şi toată clădirea s-a zgâlţâit că şi cum s-ar fi făcut una cu pământul, dar nu a fost aşa.


După cum cred că aţi citit prin ziare, clădirile din Japonia sunt făcute după reguli foarte stricte pentru a trece cu bine printr-un cutremur mare, ca cel petrecut aici.

Citeşte şi:

Studenţii japonezi din Iaşi au luat legătura cu familiile după cutremur. Aşteaptă cu sufletul la gură să primească veşti de la prieteni

Oricum, zona cea mai apropiată de epicentrul cutremurului era populată de pescarii ce locuiau în barăci foarte vechi, făcute din lemn sau materiale uşor de distrus.
De aceea, când tsunamiul a lovit coasta, fiecare locuinţă a fost luată de ape. Şi cum marele cutremur a fost foarte aproape de ţărm, oamenii de pe linia de coastă (faleză) nu au avut timp să se adăpostească şi au fost luaţi de valul uriaş.
Se estimează că au murit aproximativ 1500 de oameni până la această oră dar oficialităţile se aşteptă ca numărul decedaţilor să crească până la 3000, chiar şi mai mult. Puterea dezlănţuită a naturii ne-a demonstrat încă odată că nimeni şi nimic nu-i poate sta în cale.

image

O altă problemă ce ridica dificultăţi autorităţilor este centrala nucleară ce a produs numeroase pagube. Dintre cele 7 reactoare nucleare, 3 dintre ele a suferit daune majore. Reactorul 1 a fost cel care a adus primul probleme, dar şi sistem de putere auxiliar şi sistemul de răcire s-au defectat după cutremur, iar reactorul nu a mai putut fi răcit.
Autorităţile au luat imediat măsuri şi au inundat reactorul cu apă de mare pentru a se răci, fapt care a provocat explozia pereţilor exteriori.
Nucleul instalaţiei nu a suferit nicio avarie. Intervenţia de urgenţă se pare că a avut succes şi astfel temperatura din reactorul 1 scade, devinind stabilă. Astăzi reactorul 3 prezintă aceleaşi probleme ca cel nr 1 şi s-a aplicat aceeaşi soluţie.
După cum era de aşteptat, peretele exterior al reactorului a explodat din cauza presiunii aburului din interior dar s-au făcut verificări astfel încât nucleul să nu fi suferit nicio daună prea mare.
Din măsuri de precauţie, oamenii au fost evacuaţi din zonă, la 20 kg de centrala nucleară. De asemenea, zona de 5 km din jurul centralei a fost declarată nesigură şi nimănui nu-i este admis să se apropie. Situaţia nu este încă sub control însă autorităţile fac tot ce le stă în putinţă pentru a evita un colaps nuclear.

image

Din cauza problemelor cu centrala nucleară din acest moment, Tokyo Electric Co a redus cu 3 ore programul de lucru în zone precum Central Tokyo, Chiba, Kanagawa pentru a asigura siguranţa şi bunăstarea cetăţenilor şi activitatea firmelor care operează în aceste domenii.
În loc să păstreze unele zone în pană de curent timp de 24 de ore, Tokyo Electric a luat decizia de a partaja resursele de energie disponibile, printre zonele afectate.
Cu toate acestea, cea mai mare parte a reducerilor de energie planificate pentru ziua de azi nu au avut loc iar multe magazine şi alte facilităţi consumatoare de energie au cooperat cu oficialităţile şi au redus consumul lor de energie cu 30%.

De la cutremurul de vineri multe alte câteva sute de replici au avut loc dar nu atât de puternice încât să reprezinte un pericol pentru cetăţeni. Oricum, alt cutremur cu magnitudinea de 7.5 este aşteptat să se întâmple în următoarele 48 de ore.

Suntem cu toţii optimişti în ceea ce priveşte centrala nucleară si ne rugăm pentru familiile celor afectaţi de cutremur şi de tsunami.
Un centru de căutare a persoanelor în situaţii de criză şi alte servicii sunt acum disponibile pentru cei afectaţi sau pentru cei care au pierdut contactul cu rudele lor.
Pentru mai multe detalii vă rugăm să consultaţi orice motor de căutare disponibil.

Rugaţi-vă pentru siguranţa noastră !

Citeşte şi:

Coşmarul japonez, trăit şi de moldoveni

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite