Povestea Insulei Cailor, de lângă Galaţi:„Iarna mănâncă scoarţa de copac pentru a supravieţui”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cai

Minunăţiile şi spectacolul oferit de Dunăre pot fi admirate la doar 15 kilometri de Galaţi. Turiştii pot ajunge pe Insula Cailor şi pot admira pelicani, egrete graţioase, cormorani sau păsări răpitoare.

Plimbările şi mini-croazierele pe Dunăre, care porneau odată din Galaţi spre Tulcea, Brăila şi Delta Dunării, sunt din nou posibile datorită lui Viorel Ionuţ Gagu un gălăţean care a renunţat la uniforma de poliţist ca să se dedice pasiunii sale pentru călătoriile pe Dunăre. Din ambarcaţiunea lui, turiştii au ocazia să admire panorama oraşului Galaţi şi împrejurimile, să fotografieze peisaje de vis şi să se bucure de clipe de linişte pe mijlocul apei. 

La doar 15 km de Galaţi, turiştii pot ajunge pe Insula Cailor sau Ostrovul Cailor, care care se află în apropiere de locul unde Prutul se varsă în Dunăre. Legenda spune că animalele au fost aduse în zonă în urmă cu 30 de ani de sătenii din Grindu. Pentru că nu aveau cu ce să-i hrănească iarna oamenii îi abandonau pe insulă. Caii s-au sălbăticit şi s-au înmulţit.

„Povestea insulei Cailor pleacă din comuna Grindu judeţul Tulcea, unde acum zeci de ani în urmă, localnicii traversau primăvara caii cu lotcile şi ii lăsau pe insula, ca apoi toamna târziu sa-i recupereze. Însă la un moment dat acestea nu au mai fost luaţi şi s-au sălbaticit pe insulă, s-au înmulţit, au mai şi murit, dar s-au adaptat,  fiind în acest moment 25 de exemplare. Pe perioada iernii, acestea mănâncă scoarţa de copac pentru a supravieţui”, povesteşte Viorel Gagu. 

cai

sursa: Giv Boats/Facebook

De asemenea, turiştii pot opta pentru o plimbare până în Balta mică a Brăilei, ori pe braţul Măcin.

Turiştii trec şi pe la Cotul Pisicii, locul unde s-a produs cea mai mare tragedie navală de pe Mogoşoaia, din 10 septembrie 1989, când au murit aproximativ 200 de oameni. 

Cel mai lung traseu este de 10 ore spre Portul Sulina, unde Dunărea se varsă în Marea Neagra. Pe parcursul traseului, se opreşte în localitatea Mila23 pentru a servi un storceag din somn şi sturion, precum şi un peşte prăjit cu mămăliguţă şi mujdei. 

insula

sursa: Giv Boats/Facebook

„În cadrul acestei excursii spre Deltă, navigăm pe canalele înguste din zona Milei 23, ne bucurăm de spectacolul dat de pelicanii de pe lacul Fortuna, cât şi de alte înaripate cum ar fi egrete albe, stârci cenuşii, bâtlani, raţe sălbatice, lebede, lişiţe si codalbi. Cei mai mulţi turişti ce ne calcă pragul în ambarcatiune, sunt fascinaţi de combinaţia dintre plimbarea pe Dunăre, muzica relaxantă, priveliştile uimitoare la apusul soarelui sau atmosfera creata de luminile oraşului Galaţi pe timp de noapte”, spune Viorel. 

cai

sursa:sursa: Giv Boats/Facebook

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Prima Uzină de Apă din România avea filtre cu păr de cămilă. A fost construită în timpul Regelui Carol I

   

Drumul spre kitsch al unui conac boieresc schimonosit cu termopane. „O imagine deprimantă...”

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite