Povestea lui Bernhard Adelberg, celebrul bijutier care a săvârşit numeroase escrocherii în Boston şi care a fost prins de un poliţist gălăţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Giuvaerul deţinuse mai multe firme, inclusiv la New York. Foto: Vechiul Galaţi în imagini
Giuvaerul deţinuse mai multe firme, inclusiv la New York. Foto: Vechiul Galaţi în imagini

La începutul anilor 1900, Bernhard Adelberg din Boston era unul dintre cei mai căutaţi escroci din America. Giuvaergiul călătorise multe mii de kilometri, traversând Oceanul spre Europa, fugind de braţul lung al legii pentru escrocheriile comise. Un poliţist gălăţean vigilent a ajutat la arestarea sa.

La 29 aprilie 1909, I. Panaitescu, directorul poliţiei şi siguranţei din Ministerul de Interne, primea din partea poliţiei din Boston o circulară prin care se cerea urmărirea lui Bernhard Adelberg, giuvaergiu. Odată cu circulara se comunica, imprimat, şi portretul acestuia. Americanul era acuzat de faptul că săvârşise în Boston un număr de 11 escrocherii, ale căror  pagube se ridicau la 3.500 dolari, o sumă consistentă în acea perioadă.

„Direcţia Poliţiei şi Siguranţei a trimis la toate punctele de frontieră copii după portretul lui Adelberg, dându-se şi toate semnalmentele escrocului. Oraşul Galaţi era inclus printre punctele de frontieră care au primit acest comunicat, ştiindu-se că la acel moment unirea cu Basarabia încă nu se produsese”, ne-a explicat Marius Mitrof, consilier superior în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi.

După mai bine de trei ani de la emiterea acelei circulare, Adelberg, escrocul giuvaergiu, a fost văzut prin portul gălăţean. În încercarea de a-şi face uitate fărădelegile, acesta a colindat lumea în lung şi-n lat, iar în 1912 a coborât dintr-un vapor ce tocmai venise de la Viena, acostând, probabil, la debarcaderul Austro-Ungar din Portul Galaţi.

„În vecinătatea debarcaderului se puteau vedea schelele ridicate pentru construirea clădirii Palatului Navigaţiei al Administraţiei Navale Fluviale Române. Pe caldarâmul din port, printre baloţii de marfă şi grămezile de lăzi, pline cu coloniale, fructe exotice şi alte produse care făceau obiectul comerţului de import-export din acea perioadă, se furişau copii care încercau să  şterpelească câte o portocală, un ananas sau butoiaş cu măsline. Comercianţi de toate naţiile, ori agenţi ai acestora verificau mărfurile ce urmau să plece sau care tocmai sosiseră în port, ori asistau la înărcarea acestora în căruţe antamate din vreme.  Un tramvai electric, sosea din oraş, cu călătorii care aveau treabă prin port, sau care locuiau în cartierele din valea oraşului, pregătindu-se să preia, pe drumul de întoarcere, şi pe pasagerii de abia sosiţi sosiţi cu vaporul. Însă mulţi dintre ei, datorită condiţiei sociale, nu aveau să se înghesuie în acest mijloc de transport în comun, alegând trăsurile care staţionau în faţa Bursei, clădire aflată în apropiere, chiar lângă schelele viitorului Palat al Navigaţiei”, ne-a explicat Marius Mitrof, consilier superior în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi.

Aici sosise şi giuvaergiul Bernhard Adelberg din Boston, cel căutat de poliţie în aproape întreaga lume. „Călătorise multe mii de kilometri, traversând Oceanul spre Europa, fugind de braţul lung al legii pentru escrocheriile comise. Nu ştim ce l-a îndemnat să săvârşească faptele pentru care fusese dat în urmărire. Firma lui, Bernhard Adelberg &Co, era renumită şi avea puncte deschise, inclusiv, la New York. Prin anii 1902, 1904, figura în revistele de peste ocean în materie de bijuterii, a spus Marius Mitrof, consilier superior în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi.

Pentru Adelberg, Galaţiul era o destinaţie efemeră. A coborât de pe vapor, cu puţinul bagaj pe care îl avea la îndemână. „Se aşezase la rândul format din călătorii noi sosiţi cu vaporul, pentru verificarea documentelor. Ştia că este în regulă cu acestea, aşa că trebuia să fie o simplă formalitate. La oficiul Agenţiei a prezentat paşaportul eliberat de Ambasada americană la Viena. Şeful poliţiei portului gălăţean, un iscusit poliţist, şi-a reamintit numele şi descrierea escrocului dat în urmărire. Politicos, l-a rugat pe Adelberg să aştepte puţin pentru o verificare de rutină. Poliţistul a căutat în fişe şi, aşa cum era normal, a dat peste circulara trimisă cu trei ani în urmă. Un semn discret la agentul de poliţie care avea ca sarcină menţinerea ordinii şi Bernhard Adelberg a fost arestat imediat, iar Direcţia Poliţiei şi Siguranţei din cadrul Ministerului de Interne a fost anunţată”, ne-a relatat Marius Mitrof.  

Presa vremii scria că Adelberg a fost înaintat poliţiei siguranţei din Capitală, aceasta începând numaidecât cercetările. Asupra escrocului giuvaergiu s-au gasit aproape 12.000 de coroane şi obligaţiuni de rentă austriece. „Direcţiunea poliţiei şi siguranţei a telegrafiat poliţiei din Boston, întreband-o dacă se menţinea urmărirea lui Bernhard Adelberg. De asemenea, s-a luat legătura şi cu  poliţia din Viena, cerându-i-se să raspundă dacă Adelberg e cunoscut în acest oraş. Nu cunoaştem cum s-a finalizat acest demers, ziarele vremii anunţând doar că «deocamdată, numitul escroc se află arestat»”, a conchis Marius Mitrof, consilier superior în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi.

 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite