Poliţiştii şi elevii şi-au dat mâna pentru ca „Împreună să facă Internetul mai bun”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ziua sigurantei pe internet

Ajunsă la cea de-a XII-a ediţie, Safer Internet Day – „Ziua Siguranţei pe Internet” este un  eveniment de anvergură europeană ce se desfăşoară anual în luna februarie şi are drept scop promovarea utilizării într-un mod mai sigur şi responsabil a tehnologiei on-line şi a telefoanelor mobile, mai ales de către copii şi adolescenţi, precum şi conştientizarea de către aceştia a pericolelor la care pot fi expuşi în lumea virtuală.

Astfel, pe 10 februarie, la fel ca tineri din alte aproximativ 70 de ţări, elevii gălăţeni au desfăşurat acţiuni subsumate sloganului actualei ediţii - Let’s create a better Internet together!, slogan care accentuează tocmai necesitatea colaborării între toţi utilizatorii de Internet ca premisă pentru crearea unui mediu online mai sigur.

La iniţiativa Organizaţiei Tinerii şi Viitorul şi a Şcolii Gimnaziale Nr. 26, poliţiştii Compartimentului de Prevenire din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi şi reprezentanţii Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Galaţi au participat la activitatea „Gândeşti când share-ueşti?”. În cadrul acesteia, 5 echipaje formate din elevi ai Şcolilor Gimnaziale Nr. 24 şi 26 din Galaţi au adus adus argumente pro şi contra într-o dezbatere pe teme vizând regulile de utilizare în siguranţa a site-urilor de socializare, protejarea conturilor de e-mail şi a conturilor de pe reţelele de socializare, abuzul asupra copiilor în spaţiul virtual sau racolarea pe Internet. De asemenea, copiii au participat şi la un concurs de desen, creaţiile lor conţinând, pe lângă ilustrarea grafică a temei, şi o serie de reguli pentru utilizarea în siguranţă a Internetului.

ziua sigurantei pe internet

Poliţiştii prezenţi au explicat noţiunile de specialitate utilizate pe parcursul dezbaterii şi au oferit exemple care să clarifice sensul unor termeni precum grooming, cyberbullying sau phishing.

Totodată, elevii au fost informaţi cu privire la fenomenul traficului de persoane, acestora fiindu-le prezentate principalele forme de exploatare ale victimelor, factorii ce favorizează victimizarea minorilor, punându-se accent pe situaţiile de recrutare a victimelor prin intermediul diverselor site-uri existente pe Internet.

Participanţii au demonstrat creativitate, implicare, iniţiativă, dar şi o bună cunoaştere a temelor propuse, feed-back-ul oferit subliniind importanţa şi necesitatea abordării domeniului siguranţei pe Internet în activităţile curente de prevenire a victimizării minorilor.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite