Peste 60.000 de poliţişti şi funcţionari cu statut special primesc din ianuarie pensii recalculate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
politisti
politisti

Potrivit amosnews.ro, peste 64.400 de pensii ale militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor cu statut special din administraţia penitenciarelor au fost recalculate, aceştia primind din ianuarie 2011 veniturile recalculate, a anunţat, marţi, Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI).

Procesul de recalculare a pensiilor militare de stat, a pensiilor de stat ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor a fost încheiat, 66.450 de pensionari urmând să primească, în luna ianuarie, pensii recalculate, se arată într-un comunicat al MAI.

Potrivit MAI, termenul de recalculare a fost stabilit pe o perioadă de cinci luni de la data intrării în vigoare a Hotarârii Guvernului nr. 735/2010, iar din 1 ianuarie 2011 vor fi puse în plată pensiile recalculate.

"La data de 31.12.2010, la Casa de Pensii a MAI erau în plată un număr de 66.528 de beneficiari de pensii şi indemnizaţii, din care 66.450 au făcut obiectul recalculării pensiilor, diferenţa de 78 fiind cei care au dreptul la indemnizaţii, potrivit legii", a precizat MAI.

În perioada 28 iulie - 22 noiembrie 2010 au fost eliberate pensionarilor 5.294 de adeverinţe privind veniturile lunare individuale realizate necesare stabilirii punctajelor medii anuale. Dintre acestea, 856 au fost depuse pâna la 22 noiembrie la Casa de Pensii a MAI, însoţite de solicitări scrise de recalculare a pensiilor.

"Având în vedere că pentru operaţiunile de stabilire şi plată a pensiilor pentru luna ianuarie 2011 erau necesare peste 30 de zile, după data de 22 noiembrie a început procesul de recalculare efectivă a pensiilor aflate în plată la Casa de Pensii a MAI pentru cele 856 de solicitari scrise depuse pâna la aceasta dată, pentru cele 113 dosare noi de pensionare, repunere şi suspendare precum şi pentru 65.481 de beneficiari pentru care pensiile s-au recalculat potrivit art. 5 alin. (4) din Legea nr. 119/2010", se mai arată în comunicat.

MAI precizează că în procesul de recalculare a fost adaptată aplicaţia informatică preluată de la Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale, au fost introduse datele în aplicaţia informatică de recalculare a pensiilor, s-a făcut calculul efectiv al pensiilor prin stabilirea punctajului mediu anual şi s-a verificat modul de introducere a datelor şi al calculului efectiv.

În urma acestor operaţiuni au fost emise cele 66.450 de decizii pentru pensiile recalculate şi buletinele de calcul aferente acestora.

"În perioada 22 noiembrie - 22 decembrie, au fost înregistrate la Casa de Pensii a MAI un număr de 6.957 de solicitări scrise de recalculare a pensiilor, însoţite de adeverinţele privind veniturile lunare individuale realizate necesare stabilirii punctajelor medii anuale, activitate care continuă şi în prezent. În intervalul 22 - 31 decembrie s-au efectuat operaţiunile necesare depunerii şi expedierii celor 66.450 de decizii de recalculare precum şi pentru emiterea mandatelor de pensie aferente lunii ianuarie 2011", mai precizează MAI.

Din recalcularea pensiilor a rezultat faptul că din cele 969 de pensii recalculate pe baza adeverinţelor privind veniturile lunare individuale realizate necesare stabilirii punctajelor medii anuale (856 solicitări scrise de recalculare şi 113 dosare noi de pensionare, repunere şi suspendare) nu s-au înregistrat diminuări, în medie, a pensiilor pentru limită de vârstă sub 3.000 de lei.

"Pentru anul 2011, Casa de Pensii a MAI, potrivit articolului 10 din Hotărârea Guvernului nr. 735/2010, va proceda la modificarea pensiilor recalculate, în ordinea depunerii documentelor, în cazul celor care au depus sau vor depune solicitări scrise de recalculare, însoţite de adeverinţele privind veniturile lunare individuale realizate necesare stabilirii punctajelor medii anuale, în termenul general de prescripţie (trei ani), regularizarea drepturilor de pensie urmând a se efectua începând cu 1 ianuarie 2011", precizează MAI în comunicatul de presă.

Pentru pensionarii MAI care au obţinut hotarâri ale instanţelor de judecată referitoare la suspendarea sau anularea HG 735/2010, procesul de recalculare s-a efectuat în conformitate cu prevederile Legii 119/2010 şi ale Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, urmând ca, după soluţionarea aspectelor juridice legate de incidenţa exclusivă a hotarârii de Guvern menţionate în procesul de recalculare să fie dispuse măsuri de regularizare a pensiilor astfel recalculate, începând cu 1 ianuarie 2011.

Cadrele militare în activitate, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale au fost integrate în sistemul unitar de pensii.

Casa Naţională de Pensii şi alte Asigurări Sociale (CNPAS) anunţa, în 31 august 2010, că beneficiarii pensiilor de serviciu, cu excepţia celor militare de stat, ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, vor încasa, din 14 septembrie, noile cuantumuri ale drepturilor de pensie.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite