Pedepse cu suspendare pentru capul mafiei cerealelor din sud-estul României şi pentru complicii săi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omul de afaceri înregistra achiziţii fictive de cereale pentru a scăpa de plata taxelor către stat Foto: arhivă Adevărul
Omul de afaceri înregistra achiziţii fictive de cereale pentru a scăpa de plata taxelor către stat Foto: arhivă Adevărul

Dan Ciolcă, un controversat om de afaceri din Brăila, a fost condamnat la închisoare cu suspendare de Tribunalul Brăila pentru o megaevaziune fiscală cu cereale, estimată de procurorii anticorupţie gălăţeni la nu mai puţin de 9.983.184,50 de lei (2.152.104,96 euro).

Dan Ciolcă şi-a făcut un obicei din a înregistra în contabilitatea firmelor sale facturi fiscale false, în încercarea de scăpa de plata TVA-ului şi a celorlalte taxe către stat. 

„În perioada iulie 2009 – iunie 2010, inculpatul Ciolcă Dan-Ştefan în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a înregistrat în evidenţa contabilă un număr de 233 facturi fiscale, care nu exprimau operaţiuni comerciale reale, emise de către firmele administrate de ceilalţi doi inculpaţi. Prin aceasta s-a urmărit sustragerea de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, prin deducerea ilegală a TVA aferentă facturilor emise de societăţile comerciale respective (5.575.788,51 lei) şi a cheltuielilor privind costul mărfurilor achiziţionate fictiv (4.406.395,99 lei)”, au precizat în rechizitoriu procurorii anticorupţie.

În mod surprinzător, Tribunalul Brăila l-a condamnat pe Dan Ciolcă la patru ani de închisoare cu suspendare. Pedepse similare au primit şi complicii săi, Ilie Silviu Marian şi Marius Mărgărit Bibic.

Judecătorii i-au obligat pe cei trei evazionişti să restituie 9.983.184,50  de lei în contul taxelor pe care nu le-au plătit către stat. Procesul continuă acum la Curtea de Apel Galaţi, după ce DNA Galaţi a atacat cu apel hotărârea.

De amintit este că Dan Ştefan Ciolcă şi Neculai Prună, patronul celei mai mare ferme de porci din judeţul Galaţi, sunt judecaţi în prezent într-un alt dosar la Tribunalul Galaţi, fiind acuzaţi că au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat zeci de persoane din Brăila, Galaţi şi Vrancea, cu scopul de a eluda statul. 

Omul de afaceri a dat dovadă de un tupeu ieşit din comun, după ce procurorii DIICOT din Galaţi l-au trimis în judecată pentru că a înregistrat în evidenţa contabilă 233 de facturi fiscale, care nu exprimau operaţiuni comerciale reale, emise de către firmele administrate de doi complici.

„A iniţiat, dezvoltat şi pus la punct un angrenaj infracţional ce a avut ca principal scop furnizarea de documente justificative pentru o serie de societăţi comerciale beneficiare ce atestau, în fals, achiziţionarea de către acestea de bunuri şi servicii, care au avut ca principal efect afectarea exerciţiului financiar prin diminuarea masei impozabile şi implicit diminuarea taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat", se menţionează în rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT Galaţi.

Şi-a continuat afacerile ilegale, deşi era anchetat de DIICOT

Procurorii DIICOT Galaţi susţin că, după ce organele de control fiscal i-au demontat, parţial, activităţile ilicite derulate prin intermediul SC Serodcom SRL Brăila, Dan Ştefan Ciolcă a regândit schema infracţională, ajungând ca în cursul anului 2011 să organizeze un grup infracţional organizat, specializat în comiterea infracţiunii de evaziune fiscală. La acest grup infracţional a aderat şi Neculai Prună, patronul celei mai mari ferme de porci din judeţul Galaţi.

Controversatul om de afaceri din Brăila a organizat un veritabil lanţ de societăţi comerciale de «tip fantomă», de «tip bidon» şi de «tip tampon». Dan Ştefan Ciolcă a încercat astfel să complice lanţul societăţilor comerciale implicate în circuitul evazionist, cu scopul de a împiedica şi îngreuna depistarea ulterioară a activităţilor pe care le derula.

Bărbatul a decis practic să îşi continue afacerile ilegale, deşi era anchetat de DIICOT Galaţi, schimbând numele şi sediul Serodcom SRL (de care se folosise la comiterea primei serii de evaziuni fiscale) în SC Agroberin SRL Bucureşti. De altfel, omul de afaceri cu iniţiativă a schimbat sediul tuturor firmelor înfiinţate la Brăila, prin intermediul cărora "fabrica" facturi, în Bucureşti.

Când au tras linie, nici procurorilor DIICOT Galaţi nu le-a venit să creadă prejudiciul care fusese creat statului. Acesta se ridică la nu mai puţin de 21 de milioane de euro prin înregistrarea de achiziţii şi livrări fictive de cereale şi oleaginoase (grâu, porumb, orzoaică, soia, seminţe de floarea-soarelui), îngrăşăminte şi materiale de construcţii (oţel beton, ciment alb, var), necesare creării unei provenienţe aparent licite. Procurorii DIICOT au pus sechestru pe mai multe autoturisme de lux, aur şi valută, ce aparţin evazioniştilor.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite