Criză în uniformă: şcoala militară de speranţe spulberate. Absolvenţii de anul acesta n-au mai primit, ca în alţi ani, posturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce mii de angajaţi din structurile de apărare naţională tremură sub ameninţarea concedierilor, absolvenţii şcolilor militare aşteaptă să fie încadraţi pe funcţii.Viitorii ofiţeri din Poliţie, Poliţie de Frontieră, Jandarmerie sau Pompieri au absolvit în Academia în vară. Subofiţerii îşi vor vor putea da examenele abia în decembrie.

Siguranţa locului de muncă, statutul şi nu în ultimul rând un venit relativ decent fromau, până nu demult, tripleta de aur care a împins mii de tineri să bată la porţile unităţilor din domeniul siguranţei naţionale.

În anii anteriori integrării României în Uniunea Europeană, sute de tineri care aveau mai mult sau mai puţin o pregătire care să îi recomande pentru munca în Poliţie, Jandarmerie sau Inspectorate pentru Situaţii de Urgenţă se îmbulzeau la fiecare concurs de încadrare din sursă externă pentru agenţi, respectiv subofiţeri, ori, în cazuri mai rare, direct pentru ofiţeri.

Din punct de vedere numeric, făceau, astfel, o serioasă concurenţă, angajaţilor care proveniseră dintr-o şcoală militară, potrivit specificului armei. Odată cu „seismul" provocat de reforma în Ministerul de Interne, mii de angajaţi şi-au văzut scaunele clătinate, incertitudinea şi teama pentru ziua de mâine luând locul perspectivelor care i-au impins să urmeze o carieră în sistem.

„După ce s-a întâmplat în vară, aşteăptăm şi noi acum, de pe o zi pe alta, să vedem ce se întâmplă. Nu ştim deocamdată decât că s-au anunţat noi concedieri în toamnă, dar nu se ştie de unde, câţi şi cine va cădea", ne-a declarat, sub protecţia anonimatului, un angajat al Poliţiei de Frontieră Galaţi.

Angajări amânate

Criza din Interne i-a atins şi pe cei care în acest an termină cursurile instituţiilor de învăţământ militare, în sensul că aceştia nu au putut fi încadraţi imediat după absolvire.

Angajarea tinerilor pentru care statul a plătit doi, sau după caz, trei ani de studii, a fost amânată până la începutul anului viitor. Dacă cei care au stat trei ani pe băncile Academiei de Poliţie şi-au susţinut licenţa în vară, primind, din partea statului, un „concediu" de jumătate de an, cei care vor îmbrăca haina de subofiţeri vor trece prin emoţiile examenelor abia în decembrie.

Cristina Mihaela Peiciu (22 ani), din Galaţi, este în această situaţie. Viitor subofiţer jandarm, tânăra a absolvit în luna iulie cursurile Şcolii Militare de Subofiţeri de la Fălticeni. Sportivă de performanţă - a practicat taekwondo timp de 13 ani şi a absolvit Liceul cu Program Sportiv din Galaţi - Cristina spune că şi-a dorit dintotdeauna să fie militar.

„Mi-a plăcut disciplina, ordinea, corectitudinea care trebuie să caracterizeze această meserie. Nu m-am gândit niciodată să fac altceva, chiar dacă aş fi putut fi profesoară sau să mă îndrept spre antrenorat", îşi începe Cristina Peiciu povestea.

„Doar cei slabi renunţă"

„Am avut colegi care au renunţat din şcoală pentru bani. Am auzit că şi alţii, care lucrau de mulţi ani, au demisionat pentru acelaşi motiv. Înţeleg că oamenii aştia aveau într-adevăr nevoie de bani, familii, rate, dar nu cred că eu aş putea renunţa. Până la urmă, cred că cei slabi renunţă. Dacă îţi place ceea ce faci, treci şi prin asta", conchide Cristina.

Aceleaşi vise, de a lucra de la 1 ianuarie 2012 în Jandarmerie, le au alţi zece gălăţeni, care au absolvit Şcoala de la Fălticeni (patru), Şcoala de Subofiţeri de la Drăgăşani (trei) şi Academia de Poliţie (trei).

CITEŞTE mai multe despre acest subiect în săptămânalul ADS Galaţi, care a apărut joi la toate chioşcurile de difuzare a presei din oraş. Publicaţia are 32 de pagini, full color, şi costă 1,4 lei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite