Metoda „Accidentul” loveşte din nou: Un bărbat de 28 de ani este cercetat în şase dosare penale, prejudiciul total fiind de aproximativ 40.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tânărul a fost arestat preventiv. Foto: Adevărul
Tânărul a fost arestat preventiv. Foto: Adevărul

Gălăţenii continuă să cadă în plasa infractorilor care îi păcălesc prin metoda „Accidentul”. Cel mai recent caz intrat în atenţia oamenilor legii este cel al unei femei de 40 de ani. Un individ aflat în penitenciar a sunat-o şi i-a spus că soţul ei nu va supravieţui accidentului rutier suferit. Gălăţeanca a intrat în panică şi a mers la bancă, unde a trimis orbeşte, unui necunoscut, toate economiile ei: 2.500 de lei.

Bărbatul de 28 de ani a ajuns pe mâna poliţiştilor gălăţeni după ce a colaborat cu persoane aflate în penitenciar şi cu ajutorul cărora a fraudat mai multe persoane prin metoda „Accidentul”. După ce persoanele private de libertate îşi convingeau victimele să le dea bani, tânărul de 28 de ani se întâlnea cu acestea pentru a ridica sumele pretinse. 

În capcană a picat şi Mariana Zlatan, o femeie de 40 de ani din Galaţi. Aceasta a fost sunată într-o dimineaţă de un individ care i-a spus că este de la poliţie şi că soţul ei a avut un accident grav. 

„M-am panicat. Sunt însărcinată şi deja mă vedeam crescând copiii singură, fără soţ. Mi-a făcut legătura cu o doamnă doctor şi am întrebat cum este. După cum mi l-a descris, soţul meu nu ar fi avut şanse de supravieţuire. Spunea că a fost transportat cu SMURD-ul la Bucureşti pentru o intervenţie şi aveau nevoie de bani pentru un dispozitiv la coloană. Atunci am zis că voi face tot ce pot pentru a-mi salva soţul. M-a întrebat de ce sumă de bani dispun, îmi cerea 16 mii de lei, i-am zis că nu am disponibil pe card decât vreo 3.000 de lei. A spus să îi dau pe aceia până reuşesc să împrumut următorii bani”, a declarat Mariana Zlatan. 

Femeia a mers la bancomat într-un suflet, timp în care infractorii au ţinut-o la telefon. I-au spus că cel care a produs accidentul a fugit de la faţa locului şi de aceea femeia nu are voie să dea informaţii despre accident. 

„Între timp îmi făceau legătura, când cu doamna doctor, când cu dânsul. M-au purtat cam trei ore. Domnul cu care vorbeam la telefon mi-a spus că este de la poliţie. În clipa când ajungeam la bancomat trebuia să le dau detalii, apoi îmi spuneau ce să fac mai departe. Nu îmi dau seama cum am putut să mă las aşa păcălită. În momentul acela chiar am crezut că este adevărat. Abia la final mi-am dat seama, când m-am dus la poştă să pun chitanţele. Insistau totuşi pentru următoarea sumă de bani, i-am spus că nu am cum să o pun în ziua respectivă pentru că m-ar taxa destul de mult şi să mai aştepte. Mi-au spus că de restul de bani pot să încarc cartele. În clipa aceea mi-am dat seama că am fost păcălită. dar deja era prea târziu. Soţul între timp aflase, se învoise de la muncă şi nu reuşea să dea de mine. Fiica noastră de 15 ani intrase şi ea în panică şi a sunat alte persoane să anunţe de tragedie. Nici nu ştiu cum am reuşit să stau pe picioare”, a mărturisit Mariana Zlatan, victimă. 

În total, tânărul de 28 de ani a primit de la Mariana Zlatan 2.500 de lei. Totul s-a întâmplat la începutul acestui an, pe 20 ianuarie. 

„După ce am vorbit cu soţul ne-am dus la banca respectivă încercând să oprim tranzacţia, dar era prea târziu, banii se ridicaseră şi apoi am venit imediat la poliţie”, a povestit femeia. 

„Am exploatat operativ nişte informaţii pe care le-am obţinut. Deşi faptele au fost săvârşite la începutul acestui an, volumul de muncă a fost mare pentru a putea stabili activitatea infracţională a acestor infractori. Vorbim despre persoane care săvârşesc activităţile de infracţiune prin metoda „Accidentul” din penitenciar, precum şi despre persoane care ridică banii de la victime”, a declarat subcms. Victor Buric din cadrul IPJ Galaţi. 

Oamenii legii au stabilit legăturile tânărului de 28 de ani cu persoane private de libertate, iar apoi au dispus efectuarea de patru percheziţii simultane în penitenciarele din Galaţi şi Iaşi, precum şi la două domicilii ale suspecţilor. 

„În urma percheziţiei din Penitenciarul Galaţi, în cutia pe care o vedeţi, ce a stat ascunsă în canalul de scurgere de la grupul sanitar din camera de detenţie, au fost găsite mai multe obiecte interzise pe care deţinuţii le foloseau la săvârşirea infracţiunii de înşelăciune prin metoda „Accidentul”. Vorbim despre un telefon mobil, adaptoare pentru încărcarea acestuia şi căştile aferente. Au şi componente improvizate în cazul în care telefonul li se defectează”, a declarat subcms. Victor BURIC, I.P.J. Galaţi. 

Până în prezent, pe numele tânărului, poliţiştii gălăţeni au reuşit probarea activităţii infracţionale în şase dosare penale, prejudiciul total fiind de aproximativ 40.000 de lei. Iar de la începutul anului, oamenii legii au înregistrat 21 de dosare de înşelăciune prin metoda „Accidentul”. 

În unele cazuri infractorii au apărut pe imagini când au mers să ridice banii de la unităţile bancare. 

„Oricât de gravă ar părea vestea şi oricât de mult te-ar afecta, cred că ar trebui întâi să încerce să sune la persoana în cauză. Asta a fost cea mai mare greşeală a mea”, a mărturisit Mariana Zlat. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite