Mesajul unui virusolog din SUA către români: „Nu vă amăgiţi, infecţia cu Omicron nu va fi un simplu guturai!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sursa: Arhivă
sursa: Arhivă

Cunoscutul virusolog român stabilit în SUA, dr. Cristian Apetrei, avertizează asupra evoluţiei variantei Omicron în România şi le recomandă celor care s-au vaccinat, dar nu au făcut încă boosterul să se grăbească până nu creşte prea mult numărul de cazuri.

Profesorul de boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh, dr. Cristian Apetrei, prezintă un studiu recent realizat de cercetători în care s-a măsurat capacitatea de a neutraliza varianta Omicron a serurilor de la persoane vaccinate cu diferite tipuri de vaccinuri aprobate şi în România. 

Concluziile au fost că serurile de la majoritatea vaccinaţilor cu două doze de vaccin nu aveau în general capacitatea de a neutraliza varianta Omicron.

„Cu toate acestea, serurile de la indivizi boostaţi prezentau un potenţial neutralizant mult mai mare, şi de numai 4-6 ori mai mic decât capacitatea de neutralizare a variantei Wuhan. Dacă aveţi în vedere că titrurile de anticorpi se măsoară folosind scale logaritmice, o reducere de 4 ori a titrurilor nu este semnificativă statistic. Ceea ce înseamnă că cei care s-au vaccinat şi nu au făcut încă boosterul ar trebui să se grăbească până nu creşte prea mult numărul de cazuri”, transmite dr. Cristian Apetrei.

„Au început să apară descrieri de sechele după Omicron”

Potrivit profesorului, studiul a evaluat de asemenea şi ratele de replicare în vitro ale pseudovirusurilor, Omicron demonstrând o capacitate replicativă net superioară acelora ale variantelor mai vechi, confirmând ceea ce în momentul asta ştie toată lumea: omicron se replică mai repede, foarte repede.

„Ce înseamnă asta? Combinat cu patogenicitatea care pare uşor mai redusă (deşi tocmai am văzut un studiu care pune această afirmaţie sub semnul întrebării), ar putea însemna că avem toate şansele să trecem printr-un val masiv (care să includă atât vaccinaţi, cât şi nevaccinati) şi extrem de rapid.

Dacă presiunea pusă pe sistem va fi minoră (virusul va da doar o boală uşoară), atunci s-ar putea să fim aproape de ieşirea din pădure (ştiţi cum se spune: focul de paie arde cu pălalaie,dar se termină destul de repede). Nu vă amăgiţi însă: chiar infecţia cu Omicron nu va fi un simplu guturai aşa cum ne învaţă Garcea! În realitate, au început să apară descrieri de sechele după Omicron”, susţine virusologul Cristian Apetrei.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Medic despre alimentaţia în pandemie: „Nu există soluţii miraculoase, pastile şi alimente minune”

 

Avertismentul unui medic despre dependenţa de internet: Părinţii să apeleze la specialişti şi să nu facă experimente pe copii

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite