Maestra care formează dansatorii profesionişti de muzică populară. „Îi învăţ să nu le fie ruşine când lumea se uită la ei ca la urs“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihaela Horujenco şi două dintre elevele sale FOTO Arhivă personală
Mihaela Horujenco şi două dintre elevele sale FOTO Arhivă personală

Mihaela Horujenco (42 de ani) este profesor de iniţiere în folclor la Şcoala Populară de Arte din Galaţi şi conduce ansamblul „Doiniţa Covurluiului“ din cadrul Centrului Cultural „Dunărea de Jos“. Pregăteşte 130 de copii, unii făcând deja pasul spre renumitul ansamblu „Doina Covurluiului“, cu care câştigat numeroase concursuri naţionale şi internaţionale.

Mihaela Horujenco (42 de ani) este profesor de iniţiere în folclor la Şcoala Populară de Arte din Galaţi şi conduce ansamblul „Doiniţa Covurluiului“ din cadrul Centrului Cultural „Dunărea de Jos“, fiind şi educatoare în învăţământul preşcolar. 

Îşi aminteşte că a devenit pasionată de dansurile populare româneşti în clasa a IX-a, când studia la Liceul „Dumitru Moţoc“ din Galaţi. „Profesorul care se ocupa pe atunci de ansamblul de la Casa de Cultură a Tineretului a venit la liceul nostru şi ne-a sugerat să mergem la cursurile de dansuri populare pe care le organizau.

La acel moment, nu am dat prea mare atenţie la ce spunea şi nici nu am fost curioasă să văd cum ar fi, dar colegele mele au fost, iar în pauze au început să facă câţiva paşi de dans prin clasă. Atunci m-am hotărât să merg şi eu şi să văd ce iese“, ne povesteşte Mihaela. Profesorul de care vorbeşte este Ion Horujenco, cel care mai târziu avea să îi devină partener de viaţă. Până atunci, a mers la mai multe sporturi: gimnastică, patinaj, atletism şi caiac canoe. Unele i s-au părut prea obositoare, în timp ce la altele nu i-au plăcut profesorii, ne declară cu umor profesoara.

La primul ei spectacol, unde a interpretat dansuri populare româneşti, emoţia de pe scenă şi aplauzele publicului au cucerit-o definitiv. Şi-a început cariera ca educatoare, dar şi-a construit în paralel şi o carieră ca dansatoare de dansuri populare mai întâi în ansamblul Casei de Cultură a Sindicatelor din Galaţi şi în cel de la Casa Tineretului, pentru ca apoi să ajungă la celebrul ansamblu „Doina Covurluiului“.

Visul unei fetiţe din clasa I-a

În urmă cu cinci ani, i s-a propus să preia clasa de iniţiere în folclor de la Şcoala de Arte din Galaţi, cu care a obţinut rezultate deosebite. „Noi începusem de  câţiva ani să facem dansuri populare cu copiii, sub forma unui voluntariat. Veneam sâmbăta şi lucram cu două grupe de copii la Centrul Cultural „Dunărea de Jos“. Fostul director al centrului ne-a propus să îi înscriem la Şcoala de Arte pentru a putea obţine şi o diplomă la absolvire“, ne povesteşte Mihaela.

Aşa a luat fiinţă ansamblul „Doiniţa Covurluiului“, în 2010, o adevărată pepinieră de talente, iar de atunci dascălul se împarte între munca cu copiii la grădiniţa unde este educatoare şi cea cu micuţii pe care îi iniţiază în arta dansurilor populare româneşti. „De când m-am dus prima dată în clasa I, la şcoală, mi-am dorit să fiu învăţătoare. Nu sunt învăţătoare, dar am ajuns educatoare, însă pe mine mă împlineşte la fel de mult. Iubesc copiii. Acesta este singurul motiv care mă face să merg mai departe pe acest drum“, ni se destăinuie dascălul.

mihaela horujenco 1

Mihaela Horujenco alături de soţul său, Ion Horujenco FOTO Facebook/pagina personală

În prezent, şcoleşte 130 de copii, dintre care 70 sunt înscrişi la Şcoala de Arte din Galaţi, iar restul au absolvit-o, însă dragostea pentru dansurile populare româneşti i-a determinat să vină în continuare la cursurile coordonate de Mihaela Horujenco. Lucrează cu copii cu vârste cuprinse între 8 şi 15 ani, iar aceştia se bucură de fiecare moment petrecut la clasă. Micuţii socializează cu  ceilalţi elevi, leagă prietenii şi învaţă dansurile populare din zona Covurluiului. La rândul său, dascălul a învăţat foarte multe de la copii.

„Inocenţa cred că am reînvăţat-o de la ei. Dacă pierdem copilul din noi, suntem pierduţi. Mă comport cu ei ca şi cum aş fi şi eu un copil. Îi învăţ să poarte costumul popular cu mândrie şi să nu le fie ruşine când lumea se uită pe stradă la ei ca la urs, pentru că se mai întâmplă şi asta, să îţi respecte colegii şi să fie prieteni cu ei. La orice şi în orice lucru pe care îl fac, ei îşi acceptă greşelile, şi cred că aşa ar trebui să facem şi noi, adulţii. Învăţăm de la ei să ne acceptăm aşa cum suntem, indiferent cum arătăm sau mergem“, punctează profesoara. La cursurile de iniţiere în folclor, copiii învaţă dansuri populare, dar şi obiceiurile şi tradiţiile româneşti. Mai nou, în ultimii doi ani, Mihaela a pornit la drum şi cu câteva grupuri vocale, care cântă melodii populare din zona Covurluiului.

Numai premii I şi II la toate festivalurile

Copiii pregătiţi de artistă câştigă cam tot ce este de câştigat la festivalurile naţionale şi internaţionale la care participă, asta însemnând premiul I şi II, dar şi premiile festivalurilor şi premii de excelenţă. Doi dintre elevii şcoliţi de Mihaela au făcut pasul recent spre cunoscutul ansamblu folcloric „Doina Covurluiului“, la doar 17 şi respectiv 18 ani.

„Noi formăm viitoarele generaţii de dansatori populari pentru ansamblul mare, iar dacă vor pleca să înveţe în alte oraşe ale ţării, unde sunt ansambluri folclorice, nu am avea emoţii legate de faptul că nu s-ar putea integra şi nu ar putea învăţa dansurile specifice acelor zone“, ne declară Mihaela. Dincolo de tehnicile de dans pe care le predă, dascălul crede că secretul acestor rezultate care vorbesc de la sine este apropierea pe care o are faţă de copii.

mihaela horujenco 2

Soţii Horujenco într-o demonstraţie în faţa cursanţilor FOTO Facebook/pagina personală

„La ultimul festival la care am participat, pe lângă premiul pe care l-au câştigat, copiii au primit şi câteva sute de lei, pe care îi vor cheltui ca să meargă împreună la un film pe care îl vor alege împreună. Aşa îi apropiem de noi şi de ce facem la clasă“, explică profesoara. Părinţii micuţilor au şi ei un rol extrem de important.

Ei finanţează o parte din cheltuielile de deplasare şi cazare a micilor dansatori în ţară şi străinătate, dar nu ezită să pună umărul şi la orice altceva trebuie făcut pentru ca ansamblul „Doiniţa Covurluiului“ să performeze. După cinci ani petrecuţi la Şcoala de Arte, Mihaela îşi doreşte să aibă mai multe spectacole cu elevii săi în Galaţi pentru ca iubitorii de dansuri populare să se bucure prin intermediul copiilor de frumosul folclor din zona Covurluiului.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite