Maladia secolului XX macină 12.104 de gălăţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul trecut, cumplita maladie a secolului XX a ucis 380 de bolnavi din judeţul nostru  Medicii îşi recunosc neputinţa în lupta inegală cu cancerul chiar dacă au crescut cheltuielile cu medicaţia specifică

Conform datelor oferite de Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică (DJSP), numărul bolnavilor de cancer a crescut îngrijorător în judeţul nostru. Spre exemplu, în  2008, s-au înregistrat 1.207 de cazuri noi, din care 799 de persoane din mediul urban şi  408 din mediul rural.

Anul trecut, în topul tumorilor, se afla cancerul la sân (158 ), urmat de cancerul bronho-pulmonar (118 cazuri), cancer de prostată (52), cancer de col uterin (54) cancer la stomac (45), cancer de piele (40).

„380 de persoane au decedat anul trecut. Principale cazuri de deces prin tumori maligne sunt cancerul gastric, pulmonar, al glandei mamare, colului uterin şi prostatei”,  ne-a declarat Valentin Boldea, director DJSP.

Pe primele nouă luni ale acestui an, s-au înregistrat 1.055 de cazuri de afecţiuni oncologice.  682 de bolnavi  provin din mediul urban şi 373 din mediu rural.  Ca şi anul trecut, pe primul loc în sinistrul top se menţine cancerul de sân (113 cazuri), cancerul  bronho-pulmonar (80 de cazuri), cancerul de prostată (72 de cazuri), cancer de col uterin (42), cancer piele (42) şi cancer stomac (35).

Dacă în 2008 erau 11.426 de bolnvavi, numărul acestora a ajuns în 2009 la 12.104.  Cele mai multe îmbolnăviri s-au constatat la persoane cu vârsta cuprinsă între 15-64 de ani.

Potrivit medicilor oncologi,  este foarte important ca orice tip de cancer să fie depistat în fază  incipientă, pentru a putea fi tratat. Orice cancer, în funcţie de stadiul în care este depistat, poate fi vindecabil sau incurabil. „În general, cancerele, dacă sunt depistate în stadiul 1 sau maximum 1 A, au şanse de vindecare mult mai mari. Dacă sunt depistate în stadiul 2 b, 3 sau 4, şansele sunt foarte mici, aproape 0”, ne-a declarat dr. Boldea.

Comparativ cu anii 80, în prezent bolnavii de cancer au tot mai mult acces la medicamente performante, care ameliorează calitatea vieţii. Ministerul Sănătăţii asigură, în limita disponibilităţilor bugetare, fondurile necesare pentru tratatea cancerului.

„Chiar dacă persoana diagnosticată cu cancer este asigurată sau nu, beneficiază de tratament gratuit. Din păcate, mulţi bolnavi nu se adresează  medicului la timp  şi vin în stadii avansate, când şansele de vindecare sunt foarte mici”, ne-a mai spus doctorul Boldea.  

„În acest moment, avem bani de tratament pentru toţi bolnavii de cancer”, ne-a declarat şi directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Olimpia Buzea. Un tratament pentru o boală oncologică este extrem de costisitor. Un singur medicament poate costa 10.000 de lei.

"Unele persoane rămân în evidenţa noastră, chiar dacă au avut cancer acum 10 ani. Cancerul este atât de parşiv, încât nu poţi spune aproape niciodată am scăpat", ne-a mai spus dr. Boldea.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite