Vocea Moldovei/ Profesore, ce-ai de gând cu copiii noştri?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai bine de jumătate dintre cei care s-au prezentat la examenul de Titularizare din acest an au mai lucrat la catedră, ca suplinitori. Unii au zeci de ani vechime! Într-un sat din Vrancea, o tanti a ocupat postul respectiv 33 de ani bătuţi pe muchie.

Pe cât am fost de contrariat de rezultatele catastrofale de la Bacalaureat, pe atât sunt stupefiat de rezultatele incredibile de la Titularizarea profesorilor. Căci dacă despre absolvenţii de a 12-a se pot face tot felul de speculaţii - că nu-i mai interesează cartea, că sunt generaţia etnobotanicelor, că mai mult stau prin baruri decât prin sălile de clasă etc - în ceea ce-i priveşte pe dascăli lucrurile arată un pic altfel.

Mai bine de jumătate dintre cei care s-au prezentat la examenul de Titularizare din acest an au mai lucrat la catedră, ca suplinitori. Unii au zeci de ani vechime! Într-un sat din Vrancea, o tanti a ocupat postul respectiv 33 de ani bătuţi pe muchie. An de an, ea a rămas pe poziţie pentru că a luat notă de trecere şi pentru că nimeni nu a râvnit la scaunul ei. Cum? Dumnezeu ştie!

De data asta, la prima Titularizare cu camerele video puse în bătaie de tragere, doamna cu pricina a luat nota 2 şi ceva. Probabil că, în lipsa unui contracandidat, tot ea va preda şi de la toamnă copiilor din Cuca Măcăii. Apoi ne vom mira că niciunul dintre ei n-a luat peste 5 la Evaluarea naţională şi vom declara, în cor (împreună cu toţi miniştrii Educaţiei), că elevii sunt de vină. Că i-a prostit calculatorul. Sau televizorul. Sau societatea. Sau cometa Halley.

Pun pariu pe ce vreţi voi că peste câteva zile ecourile catastrofei de la Titularizare se vor stinge. Lumea va uita de profesoara picată la examen după 33 de ani de predat, de „profa" de engleză de la Buzău care a luat 1,75, de profesorul de sport de la Galaţi care a reuşit o performanţă unică: „a făcut" de nota 1.00 după ce a stat în examen două ore.
Peste câteva zile, „cassandrele" televizate vor reveni la demagogia cu care ne pocnesc în moalele capului de două decenii încoace. Vom auzi din nou placa deja cunoscută, cum că elevii sunt proşti şi golani, iar profesorii sunt prost plătiţi şi umiliţi. Nimeni nu va mai pomeni despre dascălii de doi bani care distrug viitorul copiilor noştri. Vor uita toţi de programa şcolară idioată şi de şcolile care stau să se dărâme.

Vom auzi doar lozici, vom asista doar la atacuri mizerabile cu substrat electoral, ni se vor recita aceleaşi poveşti greţoase despre „ce bine era când eram io în fruntea trebii". Între timp, noile generaţii de elevi vor aluneca tot mai jos pe toboganul analfabetismului. Profesore, ce-ai de gând cu copiii noştri?

CITEŞTE mai multe articole de opinie semnate de Costel Crângan pe IDEI LIBERE

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite