Italienii din Sicilia vor învăţa medicina de la profesori gălăţeni. Orele vor fi în limba română, iar practica studenţilor va avea loc la Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

100 de italieni vor învăţa medicina şi asistenţa medicală de la profesori gălăţeni! Asta după ce Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi a reuşit să încheie o colaborare cu Facultatea Kore din Sicilia. Inedit este faptul că studenţii vor învăţa totul în limba română.

Povestea începe acum aproximativ trei ani, atunci când Facultatea Kore din oraşul Enna, Sicilia, căuta în România o instituţie academică dispusă să vină cu un program de medicină în Italia, pentru a le completa programele de studii. Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, prin intermediul Facultăţii de Medicină, s-a dovedit a fi singura dispusă să accepte această provocare.

„A început să scadă numărul studenţilor străini care vin în România, pentru că nici taxele nu sunt mici, le-am egalizat aproape cu cele din Occident şi atunci, dacă nu vine Mohamed la munte, se mai duce şi muntele la Mahomed”, a declarat decanul Facultăţii de Medicină Galaţi, Aurel Nechita.

Iar de data asta Mahomed se duce până în Italia, acolo unde 100 de persoane vor putea studia Medicina Generală şi Asistenţa Medicală. Inedit este că toate cursurile vor fi în limba română. 

„Urmează un an pregătitor sau un curs intensiv de limbă română pentru italieni, după care urmează un concurs de admitere şi fără atestatul de limbă română nu poţi să participi la admitere”, a povestit decanul Facultăţii de Medicină, Aurel Nechita.

Pentru cursul de limba română italienii vor achita lunar 220 de euro, iar la examenul pentru obţinerea atestatului trebuie să obţină cel puţin nota şapte. În total, vor fi implicate 30 de cadre didactice, inclusiv profesori veniţi de la Facultatea de Litere din Galaţi. Transportul şi cazarea lor sunt asigurate de italieni.

„Va merita pentru că vom arăta şi noi cine suntem, îi vom cunoaşte şi pe ei. Pentru aceste extensii s-au făcut laboratoare pentru primii ani şi dotări pe care le-am văzut şi la care am participat şi care sunt foarte frumoase”, ne-a povestit Dana Tutunaru, profesor la Facultatea de Medicină din Galaţi.

Admiterea se va face pe baza unui test grilă cu 90 de întrebări din disciplina Biologie şi a mediei de la Bacalaureat, în ponderi egale.

Iar practica se va face în Spitalul Judeţean din Galaţi, în condiţiile în care autopsiile sunt interzise în Italia. 

„Spitalul Judeţean Galaţi are contract cu Facultatea de Medicină pe specialităţile pe care le deţine în structură. În consecinţă, tot ce consideră Facultatea de Medicină că trebuie să facă practică în acest spital, noi, în baza contractului, trebuie să-i primim având spaţii pentru aşa ceva”, a declarat Mihaela Debita, managerul Spitalului Clinic Judeţean Galaţi.

Potrivit reprezentanţilor Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, funcţionarea extensiei din Italia este o situaţie de tip win-win – studenţii italieni plătesc la facultatea românească din Enna taxe de 10 ori mai mici decât cele pe care le-ar plăti într-o facultatea privată din Italia, în timp ce banii încasaţi din taxa de şcolarizare sunt folosiţi de Facultatea de Medicină de la Galaţi pentru dotări proprii şi creşterea salariilor cadrelor didactice.

„Primul motiv este că, fiind o zonă relativ defavorizată a Italiei, afluxul de medici din nord către Sicilia este destul de scăzut. Al doilea motiv este că taxele pe care ei le plătesc în universităţile italiene sunt de zece ori mai mari decât cele pe care le percepem noi. Şi al treilea, în zona Siciliei este o comunitate importantă de români”, a spus Adrian Lungu, prorectorul Universităţii Dunărea de Jos.

Deja cererile pentru cursurile pregătitoare de limba română depăşesc numărul locurilor puse la bătaie pentru admiterea la cele două specializări.

Odată cu acest program, Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi devine singura universitate din ţară cu două filiale peste hotare.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite