Galaţi:Avalanşă de investiţii cu impact asupra mediului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

67 de proiecte de investiţii din judeţele Galaţi, Brăila, Buzău şi Vrancea, cu impact major asupra mediului, îşi aşteaptă rândul pentru dezbatere publică şi avizare.

În ciuda crizei economice, elanul investiţional în privinţa proiectelor cu impact semnificativ asupra mediului pare să fie nealterat în judeţele Galaţi, Brăila, Buzău şi Vrancea.
Potrivit datelor furnizate de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Galaţi, pe cele patru judeţe amintite sunt 67 de proiecte în aşteptare. Unele sunt la faza de primă analiză, altele dezbaterea publică, iar altele la emiterea autorizaţiei de mediu.

Buzăul, campion la porci

Judeţul Buzău este, de departe, campionul regiunii, cu 24 de proiecte în curs de avizare. Cel mai amplu este cel privind sistemul integrat de gestiune a gunoiului în judeţ, depus de Consiliul Judeţului.
Alte 10 dosare sunt pentru înfiinţarea unor ferme pentru creşterea porcilor, Buzăul fiind se pare, campion naţional la acest capitol. Celelalte 13 sunt la capitolul balastiere şi cariere de piatră.

Agitaţie mare în albia râurilor

Şi la Galaţi există o mulţime de cereri de a se interveni, pentru extragerea balastului, în matca unor râuri (mai ales Siret): nu mai puţin de opt. Este de urmărit ce se va întâmpla, mai ales că inundaţiile din ultimii ani au fost cauzate şi de exploatarea scăpată de sub control a balastului.
Galaţiul iese în evidenţă şi cu construirea a două parcuri eoliene ample, fiecare cu 17 generatoare, la Frumuşiţa şi  la Scânteieşti.
Alte patru proiecte sunt pentru exploataţii petroliere, iar restul până la 16 sunt pentru contrucţii zootehnice.

Brăila, ţara petrolului

Opt din cele 16 proiecte de la Brăila sunt pentru lucrări în câmpurile petroliere, iar celelate opt sunt care mai de care mai interesante.
Fabrica de salamuri Marex vrea să facă un crematoriu de deşeuri animale şi o staţie de biogaz, o fabrică de cărămidă la Făurei, un abator de porci la Vădeni, o fabrică de ulei la Silistraru, o fabrică de profile din aluminiu la Vădeni, o avicola chiar lângă oraş şi o ferma de porci la Vişani.
În judeţul Vrancea sunt vizate 11 obiective, dintre care cele mai importante par  construirea unei oţelării electrice cu turnare continuă la Focşani şi a unui parc eolian la Adjud.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite