Galaţi: Un poet de inspiraţie bacoviană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Un poet de inspiraţie bacoviană
Galaţi: Un poet de inspiraţie bacoviană

Un gălăţean, pe care valurile vieţii l-au transformat, din inginer, în lucrător la Salubritate, scrie poezii superbe. Dan Cheşcu demonstrează că, în mod paradoxal, sensibilitatea te poate face mai puternic ajutându-te să te detaşezi de mizeria existenţială.

Dan Cheşcu nu este un anonim în lumea poeţilor şi a cenacliştilor, dar, în mod nefiresc, rămăsese necunoscut marelui public. A absolvit Facultatea de Mecanică din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” şi apoi, timp de 12 ani, a lucrat ca inginer pe platforma Combinatului Siderurgic. Următoarea etapă din viaţa sa a fost una întunecată.

 „La un moment dat, Dan Cheşcu a plecat din combinat şi nimeni nu a mai auzit despre el. Îşi descoperise filonul artistic şi asta aproape că l-a debusolat. Din nefericire pentru el, trăieşte într-o societate în care a avea  suflet de artist reprezintă un adevărat handicap”, ne-a spus Cosmin Hagiu, fost coleg de serviciu, la combinat.

Din dorinţa de a-şi putea sprijini financiar fiica, studentă  la Istorie-Filosofie,  în urmă cu trei ani, poetul s-a angajat la Servicul Public de Salubrizare Ecosal. Deşi este intelectual, Cheşcu nu a considerat umilitoare munca de gunoier.

„Nu mi-a spus că are studii superioare când m-a rugat să-l angajez. Am încercat şi să-l ajut atât cât mi-a stat în putinţă”, afirmă Ion Ionescu, directorul Ecosal.

Lacrimile bucuriei

Poezia este marea pasiune a vieţii lui Dan Cheşcu. Scrie versuri şi îi place să recite din marii poeţi ai lumii. „Din copilărie citesc poezie şi într-un târziu am îndraznit să aştern pe hârtie propriile stihuri. Mi s-a părut că poezia mă exprimă cel mai bine, chiar dacă se află în incompatibilitate cu cotidianul dominat de necesitate”, se destăinuie poetul gălăţean.

Dacă îl veţi vedea vreodată pe Dan Cheşcu cu lacrimi în ochi, să ştiţi că e fericit.  „Poezia nu moare şi nu se schimbă. Merg cu tramvaiul şi îmi vin în minte versuri minunate şi îmi dau lacrimile. Poate că aceia aflaţi în jurul meu cred că sunt nefericit, dar, de fapt, în momentul respectiv, copleşit de emoţie, eu încerc o imensă fericire”, mărturiseşte Dan Cheşcu.

Primul volum publicat

Săptămâna trecută, Dan Cheşcu şi-a lansat primul volum de poezii - Antidot. În carte, au fost selectate cele mai frumoase versuri ale autorului. Evenimentul s-a desfăşurat în Salonul „Axis Libri” de la Biblioteca „V.A. Urechia” şi a fost posibil datorită sprijinului acordat de mai mulţi sponsori. Volumul a fost bine primit de critici.

 „Remarc talentul, care îl recomandă ca poet pe Dan Cheşcu”, a spus profesorul şi scriitorul Teodor Parapiru după ce a acultat poeziile lui Cheşcu recitate de actorul Lică Dănilă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite