Galaţi: 25 de şcoli închise din cauza lipsei de elevi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: 25 de şcoli închise din cauza lipsei de elevi
Galaţi: 25 de şcoli închise din cauza lipsei de elevi

Activitatea  a 25 de unităţi de învăţământ din judeţ a fost sistată ca urmare a reducerii populaţiei şcolare. Fenomenul ar putea avea caracter temporar având în vedere că anul acesta a crescut uşor numărul copiilor preşcolari.

După ce a ţinut artificial în viaţă câteva şcoli, chiar dacă nu aveau minimul de elevi prevăzut de regulamente, Inspectoratul Şcolar Galaţi a “rupt pisica-n două” şi a luat decizia să le închidă. Anul acesta au dispărut dintr-o dată cele mai multe şcoli,  nu mai puţin de 25, aproape toate fiind din satele îndepărtate ale judeţului.

Copiii care învăţau în aceste unităţi vor merge la şcoala din centrul comunei cu ajutorul microbuzelor. Potrivit datelor puse la dispoziţie de către Inspectoratul Şcolar Galaţi, cele mai multe unităţi care şi-au închis porţile din categoria celor arondate, neavând personalitate juridică.  Dacă anul trecut, în judeţul Galaţi, erau, în total, 241 de unităţi şcolare arondate, acum au rămas 221.

În mediul urban, a dispărut doar  Şcoala Gimnazială nr. 30. În 2009, au fost închise două unităţi cu personalitate juridică: una din mediul rural, cealaltă din urban. Au apărut în schimb tot mai multe unităţi de învăţământ particulare. În anul şcolar 2009-2010 îşi vor desfăşura activitatea 12 grădiniţe, două licee şi patru şcoli posliceale particulare. Dintre aceste 18 unităţi, doar o grădiniţă este din mediul rural.

Copii mai puţini

Principalul motiv care a dus la închiderea porţilor şcolilor este, fără îndoială, scăderea populaţiei şcolare. “În ultimii trei ani, populaţia şcolară a scăzut drastic. Dacă în anul şcolar 2007-2008 aveam în total aproape 95.000 de elevi, în 2009-2010 numărul acestora este de 93.000.

Să ştiţi că 2.000 de elevi pot influenţa structura şi dispunerea şcolilor din judeţ”, afirmă inspectorul şcolar general Doruleţ Resmeriţă. Cele  mai mari scăderi se înregistrează în învăţământul primar, unde diferenţa este de peste 1.100 de elevi, în numai doi ani.

Există însă şi segmente de populaţie şcolară unde se înregistrează creşteri, comparativ cu anii trecuţi. Este vorba despre elevii din preşcolar. Anul acesta a crescut şi numărul celor care s-au înscris pentru anul de completare (specific celor care urmează şcoli de arte şi meserii). Cea mai mare scădere se înregistrează la nivelul populaţiei şcolare de liceu. Dacă în 2007 erau 19.365 de liceeni, în 2009 mai sunt doar 16.224.

Lista şcolilor care au dispărut în anul şcolar 2009-2010:

Umbrăreşti, Cruceanu, Şcoala 2 din Ciurăşti, Pupezeni, Meria, Pleşa, Puricani, Tecucel, Ghingheşti, Slobozia-Corni, Ireasca, Călmăţui, Zărneşti, Ţigăneşti, Nămoloasa, Dobrineşti, Fântâni, Ionăşeşti şi Piscu Corbului, Huleşti, Plevna-Rogojeni, Sat Costi, Brăneşti, Cosmeşti-Vale şi Negrea.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite