Vezi aici cum a evoluat piaţa imobilară în ultimul an. Preţurile terenurilor ultracentrale au explodat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apartamentele din Galaţi au continuat să se ieftinească, chiriile la spaţiile de birouri scad şi ele, dar preţul terenurilor a reînceput să crească. Aşa arată piaţa imobiliară în prima jumătate a celui de-al treilea an de criză. 1008 euro/mp, preţul mediu de tranzacţionare al apartamentelor vechi în Bucureşti

Preţul de vânzare al apartamentelor vechi din Galaţi a ajuns în primul semestru al acestui an la o medie de circa 731 de euro pe metrul pătrat, în scădere cu 11,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut - relevă datele companiei de consultanţă şi evaluare DARIAN.


Preţul de vânzare al apartamentelor noi a fost, în medie, cu 74 de euro pe metrul pătrat mai mare decât al celor vechi, ceea ce înseamnă că persoanele care au preferat să achiziţioneze o locuinţă nouă au plătit cu circa 11% mai mult faţă de cele care au cumpărat un apartament vechi.


În zona Piaţa Centrală, de exemplu, apartamentele vechi cu două camere s-au vândut cu preţuri cuprinse între 32.000 şi 45.000 de euro, în timp ce pentru acelaşi tip de apartamente din zone mai slab cotate, cum ar fi Micro 38-39-40, preţurile au fost cuprinse între 19.000 şi 28.000 de euro.

Comparativ, în semestrul I din 2011, preţul mediu de tranzacţionare al apartamentelor vechi, la nivel naţional, a fost de aproximativ 739 euro/mp, în scădere cu aproximativ 7% faţă de semestrul I din 2010. Cele mai scumpe apartamente sunt în Bucureşti, unde preţul mediu a fost în semestrul I din 2011 de 1008 euro/mp.

"Preferinţele cumpărătorilor de apartamente din România sunt orientate către apartamentele construite după 1977, situate în zonele semicentrale ale oraşelor şi la etaje intermediare. Suprafaţa utilă medie tranzacţionată la nivel naţional este de 65 mp pentru Bucureşti şi aproximativ 60 mp în restul ţării", a declarat Adrian Crivii, preşedintele companiei de evaluare DARIAN.

Pe ansamblu, preţurile terenurilor din Galaţi au înregistrat scăderi (-3%) faţă de primul semestru al anului trecut, dar au crescut faţă de a doua parte a anului din 2010 cu 8%. Cel mai mult au crescut - faţă de semestrul doi din 2010 - preţurile în zonele ultracentrale ale oraşului (+17%), iar cele mai mari scăderi s-au înregistrat în zonele semicentrale (-9%). În zonele ultracentrale, preţul metrului pătrat de teren cu regim mediu de înălţime a fost cuprins între 300 şi 400 de euro, în timp ce în zonele mărginaşe terenurile din acelaşi regim s-au vândut cu preţuri cuprinse între 20 şi 40 euro pe metrul pătrat.

Raportul privind analiza pieţei imobiliare realizat de compania Darian mai relevă faptul că chiriile pentru spaţiile de birouri se află pe un trend descrescător şi, în funcţie de finisaje şi dotări, se situează pe intervalul mediu de 7-10 euro/mp/lună. "Chiriile pentru spaţiile de birouri vor stagna sau chiar vor scădea pe fondul diminuării cererii şi creşterii ofertei" - crede Mihaela Dobrin, expert evaluator DARIAN.

1008 euro/mp, preţul mediu de tranzacţionare al apartamentelor vechi în Bucureşti


Preţurile medii de tranzacţionare ale apartamentelor vechi sunt aproape similare în Bucureşti şi Cluj-Napoca, dar trendul rămâne unul de scădere, cu toate că ritmul s-a mai domolit iar în unele oraşe consemmnăm chiar şi mici semne de creştere. Aşa arată piaţa rezidenţială în primul semestru al celui de-al treilea an de criză, conform unui raport realizat de compania de consultanţă pentru evaluare DARIAN.

În semestrul I din 2011, preţul mediu de tranzacţionare al apartamentelor vechi, la nivel national, a fost de aproximativ 739 eur/mp, în scădere cu aproximativ 7% comparativ cu semestrul I din 2010. În ceea ce priveşte preţul mediu de tranzacţionare al apartamentelor noi, la nivelul celor 27 de oraşe care fac obiectul prezentei analize de piaţă, acesta a fost de aproximativ 824 eur/mp, în scădere cu aproximativ 6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

"Preferinţele cumpărătorilor de apartamente din România sunt orientate către apartamentele construite după 1977, situate în zonele semicentrale ale oraşelor şi la etaje intermediare. Suprafaţa utilă medie tranzacţionată la nivel naţional este de 65 mp pentru Bucureşti şi aproximativ 60 mp pentru provincie", a declarat Adrian Crivii, preşedintele companiei de evaluare DARIAN.

O particularitate a pieţei rezidenţiale rămâne apropierea valorilor înregistrate în municipiul Cluj Napoca de cele din Bucureşti în ceea ce priveşte preţul mediu la care s-au tranzacţionat apartamentele vechi. Astfel, în primul semestru din acest an, preţul mediu de vânzare a apartamentelor vechi a fost în Cluj de 1000 €/mp, iar în Bucureşti de 1008 €/mp. În Bucureşti, preţul mediu unitar al apartamentelor vechi, în semestrul I din 2011 a fost în scădere cu aproximativ 13% faţă de semestrul I din 2010 şi cu aproximativ 2% mai mic faţă de semestrul II din 2010.

Capitala rămâne şi cu cele mai mari preţuri la nivel naţional la apartamentele noi: 1295 €/mp în semestrul I din 2011, urmată de Braşov, cu 1042 €/mp şi Cluj Napoca, cu 1014 €/mp. De asemenea, la Arad apartamentele vechi încep să aibă din nou căutare, preţul mediu de tranzacţionare situându-se în prima jumătatea anului în curs la valoarea de 656 €/mp, faţă de 626 €/mp în semestrul II din 2010, o creştere de 4,8%.
Preţul mediu unitar la nivel naţional al apartamentelor noi a fost în scădere cu aproximativ 6,9% faţă de semestrul I din 2010 şi cu aproximativ 1,4% faţă de semestrul II din 2010.

"Per ansamblu, raportat la acelaşi semestrul I din 2011, la nivel naţional apartamentele noi au fost în medie cu aproximativ 11% mai scumpe decât apartamentele vechi", susţine Robert Mocanu, expert evaluator DARIAN.

Chiriile s-au situat şi ele pe un trend de scădere pe parcursul semestrul I din 2011, însă într-un ritm mai lent comparativ cu semestrele anterioare, previziunile fiind de stagnare. Faţă de semestrul II din 2010, chiriile sunt cu aproximativ 5% mai scăzute, în timp ce faţă de semestrul I din 2011 scăderea a fost de aproximativ 12%. Defalcat, în funcţie de numărul de camere, chiria medie la nivel naţional (pentru cele 27 de oraşe analizate) este de aproximativ 230 euro pentru apartamentele cu o cameră, 330 euro pentru apartamentele cu doua camere şi 450 euro pentru apartamentele cu trei camere.

Indice imobiliar DARIAN

Indicele DARIAN reprezintă media preţurilor de tranzacţionare în Semestrul I 2011, raportat la Semestrul I 2010, respectiv Semestrul II 2010, exprimat în euro pe metru pătrat util pentru apartamentele situate în blocuri de apartamente, având ca punct de pornire tranzacţiile din baza de date proprie, care conţine 20.000 de trazacţii la nivelul întregii ţări. La calculul acestui indice s-au eliminat tranzacţiile efectuate la preţuri extreme folosind formula de calcul a abaterii medii pătratice.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite