Basarabenii dau năvală în Vama Galaţi. Cozile sunt uriaşe! Sistemele informatice s-au blocat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemele informatice din Vama Galaţi se blochează des din cauza suprasolicitării, iar de cele două părţi ale frontierei s-au format cozi imense.În aceste zile, trecerea frontierei pe la Galaţi, din România către Republica Moldova şi invers, este o adevărată aventură.

Exasperare, oboseală şi nedumerire. Aceasta este neplăcuta atmosferă care domină, aceste zile, punctul de trecere a frontierei Giurgiuleşti.
Răbdarea şoferilor gălăţeni care s-au obişnuit să meargă în Republica Moldova ca să-şi încarce rezervoarele cu carburant mai ieftin este pusă la grea încercare. Dacă în urmă cu câteva zile totul dura în vamă o jumătate de oră, acum tot procesul durează cel puţin trei.
Printre autoturismele care se aliniază lângă cele gălăţene se află tot mai multe cu numere de Italia, Rusia, Ucraina sau Bulgaria. Oameni care n-au fost demult acasă se întorc acum în Republica Moldova.
Pe bancheta din spate a unui Jeep superdotat poate fi zărit, printre pleduri şi valize, un micuţ fixat pe scaunul special. Vameşii verifică cu mare zel fiecare colţişor din automobil, încercând să se înţeleagă cu pasagerii care, de ceva vreme, au uitat să mai vorbească româna.
„Am făcut atâta amar de drum fără probleme, dar la noi în ţară suntem trataţi astfel. Suntem chinuiţi, dar ei ne ţin atâta în vamă. Dacă vor să găsească droguri, să caute cu câinii, nu aşa", spune Ana, o femeie care vine din Italia.

Evitaţi vama seara!
Circulaţia este îngheţată imediat ce se trece podul peste Prut. Mulţi nu ştiu că la ora 19.00 se face schimbul de ture la basarabeni. Procesul în care personalul de grăniceri este înlocuit cu altul durează o oră, timp în care totul este blocat.
„M-am grăbit să nimeresc mai devreme de ora asta, dar n-am reuşit. Nu ştiu dacă pentru câţiva bănuţi pe care îi economiseşti la motorină se merită să-ţi consume timpul şi nervii aici", spune, scrâşnind din dinţi, George Petrea, un gălăţean care merge peste Prut de două ori pe lună ca să facă plinul.
La aceeaşi oră are loc şi schimbul de post la poliţiştii de frontieră români, însă la aici procesul durează doar zece minute, ne asigură, neoficial, unul dintre agenţii de frontieră.

Probleme tehnice la basarabeni
Pentru că un necaz nu vine niciodată singur, la vama cu Republica Moldova este o problemă cu computerele. Softul care permite înregistrarea pasagerilor a picat, iar datele nu pot fi centralizate, ceea ce prelungeşte timpul de aşteptare cu încă jumătate de oră. Un şef de tură al grănicerilor moldoveni a explicat pentru „Adevărul" de ce se stă atât de mult în vamă.

„Este un flux mare de moldoveni care se întorc acasă în august. Noi muncim non stop, nimeni nu stă să se uite în pod. Din România se trece mai repede, pentru că ei nu înregistrează cetăţenii români ", a spus Vitalie Rotaru, şef de tură la Serviciul de Grăniceri din Republica Moldova.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite