Nunţile de copii, “sancţionate” cu sfaturi şi consiliere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când romii îşi căsătoresc copiii la vârste extrem de fragede, discuţiile cu familiile şi informarea acestora sunt "armele" cele mai folosite de autorităţi. Romii sunt cooperanţi şi ştiu cum să se prezinte la evaluări. Bizar, fetiţele care oficial sunt doar "tocmite" la 7 ani, devin mame la 11 ani.

Nunţile pe care romii le organizează pentru copiii lor la vârste extrem de fragede au stârnit de multe ori oprobriul public, dar şi reacţii negative din partea forurilor internaţionale. Ceremoniile sclipitoare care au în centrul lor puradei de câţiva anişori nu au putut fi stăvilite, mai ales că reprezentanţii acestei etnii au grijă să le mascheze sub petreceri de "înţelegere între părinţi asupra căsătoriei viitoare a copiilor".

S-a întâmplat săptămâna trecută la Iveşti, odată cu petrecerea dată de părinţii Lucreţiei Stănescu (8 ani) şi ai lui Alin Stănescu (7 ani).


"Minorii nu sunt dezvoltaţi fizic şi psihic pentru căsătorie. Părinţii îi împing să facă acest pas, în cazul acesta pentru zestrea de 500 de monede de aur a fetei", a afirmat Mihai Stănescu, reprezentant al Alianţei Romilor. Sesizaţi, poliţiştii au făcut cercetări la faţa locului, dar, în lipsa unor indicii concrete, nu au putut califica petrecerea drept o nuntă în devăratul sens al cuvântului. Astfel, oficial, nu a existat nici abuz, nici infracţiune, iar cei de la Protecţia Copiilor nu au putut face decât consiliere.


"Acum, doar îi monitorizăm. Am avut numeroase discuţii cu familiile, care sunt foarte cooperante, şi le-am avertizat că în cazul în care vom constata vreun abuz, vom face demersuri pentru preluarea copiilor", a declarat Tania Calcan, purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Protecţia Copilului Galaţi.


Lider rom, mire la 38 de ani


La o vârstă la care alţi confraţi de-ai lui sunt bunici cu experienţă, Cezar Stănescu, reprezentantul romilor din Consiliul Local Iveşti, şi-a oficializat duminică relaţia pe care o are de circa 25 de ani cu Maria.

"Noi ne-am luat de tineri, avem copii mari, dar acum ne-am gândit să ne oficializăm relaţia. Am fost la Primărie şi la Biserică, aşa cum cere tradiţia", a răspuns Cezar Stănescu acuzaţiilor potrivit cărora nunta sa ar fi fost o mască pentru căsătoria unor minori.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite