FOTO Pe tarabe şi-au făcut apariţia legumele autohtone.Vezi aici ce preţuri sunt practicate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agricultorii au ieftinit legumele şi fructele de teamă să nu rămână cu ele pe câmp şi nici comercianţii nu se mai lăcomesc. În ultimile două săptămâni, cel mai mult au scăzut preţurile la cartofi, varză şi morcovi. Roşiile, în schimb, sunt tot scumpe.

Veşti bune pentru adepţii alimentaţiei sănătoase. Unele legume şi fructe s-au ieftinit în ultima lună. Dacă la începutul lui iunie cartofii costau trei lei, acum, „mâncarea săracului" poate fi cumpărată cu 1,50 lei kilogramul. Explicaţia acestei ieftiniri este oferta bogată de cartofi româneşti, apăruţi recent pe piaţă.

„Până acum vindeam cartofi importaţi, dar acum îi aducem de lângă Galaţi. Îi dăm mai ieftin, dar cumpărătorii vin, se uită şi pleacă", spune Ion Măcreanu, comerciant în piaţa din Ţiglina I.

CLICK PE FOTOGRAFII PENTRU GALERIE FOTO

image

Agricultorii spun că este posibil ca legumele şi fructele să se ieftinească şi mai mult.

„Căldura ne presează să le dăm pe nimic. Este vară, iar produsele sunt perisabile. Nu putem să le lăsăm pe câmp să se strice şi nici nu are cine să le păzească", a spus Steluţa Tofan, producător agricol din Slobozia Conachi, care-şi desface marfa în aceeaşi piaţă.

Ceapa şi morcovii, care cistau 3 lei kilogramul, acum se vând cu 2 lei. Vinetele s-au ieftinit cu 50 de bani şi costă 3 lei kilogramul.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, pe fondul ieftinirii unor legume, în special a cartofilor, în iunie, nivelul preţurilor a scăzut cu 0,3 % faţă de luna mai.

Preţurile, impuse de intermediari

Scăderea preţurilor, influenţată şi de importurile masive, nu are cum să-i bucure pe producătorii locali.

„Suntem pe punctul de a da faliment. Dăm castraveţii cu 0,20 lei, iar tomatele cu 0,45 lei. Pepenii roşii din Grecia s-au adus la preţuri de nimic. Pe ai noştri, în loc să-i vindem cu un leu, suntem nevoiţi să-i dăm cu 50 de bani", a declarat Mircea Croitoru, Preşedintele Asociaţiei Naţionale Profesionale „Legume- fructe" din România.

O scumpire s-a înregistrat la roşii, care au ajuns să coste de la 1,50 lei, 3 lei kilogramul.

Cele de import şi crescute în seră sunt pe sfârşite, iar roşiile de grădină încă n-au apărut.

„A fost o cerere foarte mare. S-au vândut şi roşiile aduse din Spania şi cele din România, iar acum au rămas puţine", explică Mircea Croitoru.

La fel de scumpe au rămas piersicile (3,5 lei) şi caisele (5-6 lei). Pentru un kilogram de prune, va trebui să plătiţi 3 lei. Pe tarabe au apărut şi perele româneşti, ce-i drept, cam mărunţele, la 3 lei kilogamul. Perele mari, importate din Argentina, costă nici mai mult nici mai puţin de 6,5 lei.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite