PORTRET / Marcel Mocanu - Duce mai departe tradiţia olăritului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un adevărat stăpân al lutului, Marcel Mocanu păstrează cu sfinţenie o meserie veche de milenii şi îi învaţă şi pe alţii tainele olăritului.

A moştenit dragostea pentru olărit de la strămoşii săi, meşteri iscusiţi. La vârsta de 15 ani a fost luat în atelier de către tatăl său care l-a învăţat toate secretele modelării lutului.

Întrucât pe timpul regimului comunist, nu aveai voie să fii liber profesionist, s-a angajat la combinatul siderurgic, Sidex cum se numea pe atunci.

„Sincer, la început, mie nu prea mi-a plăcut să fac olărit. Iniţial, am refuzat, apoi am învăţat după trei luni. Bunicii au lucrat în olărit. Şase dintre copiii lor au fost olari. Acum am rămas singurul care duce mai departe tradiţia", ne-a spus Marcel Mocanu.


Are propriul atelier

Are fraţi, dar de niciunul nu s-a legat de această meserie. „Trebuie să ai multă răbdare şi talent. E o meserie frumoasă, dar îţi trebuie multă dăruire", adaugă meşterul.

După ce a ieşit la pensie, a început să ocupe doar de olărit. Şi-a construit o casă în comuna gălăţeană Braniştea. Acolo are un atelier şi un cuptor de pământ de mai mare frumuseţea, cu care se poate mândri. Împreună cu soţia sa, Maria, s-a apucat serios de muncă şi a reuşit, în scurt timp, să modeleze lutul ca nimeni altul, dându-i formă şi culoare aşa cum făceau strămoşii săi.

Vestea că, în Braniştea, trăieşte un olar cu mâini de aur s-a răspândit foarte repede. A început să fie invitat la târguri tradiţionale, fiind apreciat, atât în ţară, cât şi peste hotare.

„Am peste 60 de târguri pe an şi mă duc la toate. Nu refuz nicio invitaţie. Mă bucur că îmi este apreciată munca. Am rămas singurul olar din sud-estul Moldovei. Toţi s-au dus. În judeţul Iaşi sunt nişte oameni extraordinari. Merg în fiecare an acolo şi niciodată nu am venit cu marfa de acolo", ne povesteşte meşterul.

Este singurul din ţară care face oale de sarmale legate: „Ardem oala de două ori, o îngrădim cu sârmă pentru a rezista mult timp. Vasele sunt arse de două ori, iar culorile folosite sunt naturale. Ele se prepară din pământ roşu, negru sau albastru".

De-a lungul timpului, a făcut zeci de mii de obiecte de lut, de la ulcioare, căni, străchini, oale pentru ţinut laptele, oale pentru sărmăluţe. Consideră că, fără dragoste, nu se poate face nimic, iar banii şi faima nu contează în ecuaţia asta.


Învaţă şi pe alţii

În fiecare an, olarul găzduieşte, în atelierul său, elevi de la Şcoala din sat, pe care îi învaţă tainele olăritului. „Am avut mulţi copii care au venit la mine în atelier. O parte dintre ei au ajuns să studieze la Liceul de Artă. Am avut un băiat foarte bun care a ajuns în America şi predă disciplina Ceramică, acolo", ne-a mărturisit cu mândrie olarul.

În prezent, meşterul Mocanu lucrează cu aproape toate muzeele din ţară, precum Sibiu, Iaşi, Vâlcea, Bucureşti, Horezu, Bacău.

Întrebări şi Răspunsuri

La dumneavoastră în casă se găteşte în vase de lut ?

„Fireşte ! Sărmăluţele şi varza cu ciolan au un gust incredibil de bun dacă sunt gătite în vasul de lut. Înainte de utilizare, vasul se lasă cufundat în apă, o jumătate de oră. Nu se compară o mâncare făcută într-un vas de pământ. Are o fragezime şi un gust deosebit", afirmă meşterul.

V-a afectat criza?

„Noi trăim din asta, dar nu ne-am pus niciodată baza doar în profit. În primul rând este pasiune şi dragostea de a duce mai departe ceea ce am învăţat de la strămoşii noştri. Dacă cineva îşi doreşte foarte mult un vas, îl dau cu plăcere şi gratis. Merg la târg în toate zonele ţării. Suntem foarte bine primiţi peste tot şi asta ne bucură cel mai mult"

Ce-i place: Bunul-simţ, munca, oamenii talentaţi şi seriozitatea. Îmi place mâncarea gătită în vase de lut, tradiţia şi portul tradiţional românesc. Iubesc tot ţine de frumos şi artă

Ce nu-i place: Oamenii neserioşi, bârfitori şi aroganţi. Nu-mi place faptul că se pierd valorile şi tradiţiile acestei ţări. De asemenea, îmi pare rău că artiştii nu sunt promovaţi aşa cum ar trebui. Se pune accent pe non-valori.

Profil
Născut: 7 februarie 1954, Galaţi
Ocupaţie: meşter olar
Familie: căsătorit , trei copii

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite