Corneliu Stoenescu este „prietenul violetelor africane”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iubitor de artă şi frumos, biologul gălăţean a dedicat o carte întreagă violetelor africane, florile sale de suflet, cu care a făcut cunoştinţă pe când avea doar câţiva anişori. 

„Să-ţi fie dragi florile poate fi ceva trecător, dar să le iubeşti toată viaţa este o adevărată robie". Aşa îşi începe povestea vieţii Corneliu Stoenescu, fost muzeograf, ghid şi restaurator la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Galaţi. A moştenit dragostea pentru flori de la bunici şi părinţi. Avea doar câţiva ani când a văzut prima violetă africană şi a rămas fascinat de frumuseţea acestei flori.

Moştenire de familie


„De când mă ştiu am iubit plantele. Mi-am dorit dintotdeauna să devin biolog. Prima floare pe care am văzut-o este violeta africană. Mi-a fost dăruită de tatăl meu, un mare pasionat de tot ce era frumos. De la el moştenesc această dragoste pentru plante. El iubea foarte mult plantele, animalele, tablourile şi muzica. Aveam foarte multe flori în grădină", povesteşte biologul.

Dragostea pentu flori nu s-a oprit aici. Mai târziu, pentru a-şi aprofunda cunoştinţele despre botanică, a urmat cursurile Facultăţii de Ştiinţe Naturale din Galaţi. A lucrat vreme de şapte ani ca profesor de biologie. A predat la ţară, în judeţele Galaţi şi Vaslui. După aceea, a revenit pe plaiurile natale şi s-a angajat Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Galaţi.

Expoziţie cu violete africane


În anul 1999, la sfatul unei prietene, a organizat o expoziţie cu violete africane, la Librăria Centrală. „Aveam vreo 52 de soiuri şi peste 120 de ghiveciuri de plante. Erau foarte frumoase, toată lumea le-a admirat. Ţin minte că a trebuit să stau să le păzesc pentru că altfel rămâneau fără frunze. Multă lume a a învăţat că se înmulţesc prin frunze. Mai este şi această supertiţie a românului că tot ceea ce furi se prinde mai bine", spune gălăţeanul.
A vândut chiar şi câteva ghivece: „Mi-am scos cafeaua şi şampania. Sunt fleacuri, nu au valoare comercială. Mai ales că există o explozie a florilor aduse de afară", spune zâmbind Corneliu Stoenescu.

În 2009, s-a gândit să scrie şi o carte pentru iubitorii de flori. Cartea se intitulează „Scurtă relatare despre prietena mea, Violeta Africană" şi este ca o conversaţie între autor şi cititor.
„Este ca o lectură botanică, în care descriu totul despre acestă specie de flori. Am dedicat cartea soţiei mele Eugenia şi copiilor dragi Liliana şi Ionuţ", povesteşte biologul.
Despre publicarea cărţii spune că „a fost un amestec de ambiţie, curaj şi ţicneală". „Să dai o căruţă de bani, ştiind că n-o să-i poţi recupera niciodată, este un mare act de curaj. Am fost ajutat financiar de băiatul meu şi de o fostă colegă de liceu care este doctor în Israel. Mi-a trimis nişte bani cadou de Crăciun".

Întrebări şi Răspunsuri:


Cum se îngrijesc violetele?

„Aceste flori necesită o îngrijire specială. Sunt foarte sensibile la sol şi la modul de udare. Întotdeauna, deasupra orificiului ghiveciului se pune un strat de pietriş sau cioburi de lut ars, asigurându-se astfel un bun drenaj. Fertilizarea pământului trebuie făcută în perioadele de creştere intensă a plantei. Iarna se vor aplica îngrăşămintele o dată la 15 zile. Este o muncă migăloasă. Dar dacă le iubeşti, nu ţi se pare dificil".

Ce spun prietenii despre pasiunea dumneavoastră?

„S-au obişnuit. A început să le placă şi lor florile. Vin să le dau sfaturi cu privire la îngrijirea lor. Întâi le spun să-şi facă rost de pământul care trebuie. Când mă duc în vizită la ei, verific dacă le udă cum trebuie".

Ce-i place:

„Îmi place tot ceea ce nu mă deranjează. Muzica, teatrul, balet, pictura, pe măsura înţelegerii mele. Îmi place foarte mult André Rieu, este un muzician de excepţie. Mi-ar fi plăcut să pictez la un nivel profesionist"

Ce nu-i place:

„Detest invidia, lăcomia, ura şi bârfa. Am văzut de curând un film coerean, unde un călugăr îi dă sfat unui viitor negustor: «Dacă reuşeşti să arunci cuţitul te alegi cu alte cuţite bune care te pot vindeca». De asemenea, nu-mi place faptul că nu avem mai multă grijă faţă de mediul înconjurător.

Profil:


Născut: 10 august 1947
Studii: Facultatea de Ştiinţe ale Naturii, Galaţi
Mserie: biolog
Familie: căsătorit, un copil

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite