Traficantă de droguri: „Vreau să devin operator IT!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Margareta Bunea, în faţa calculatorului la care va lucra din octombrie. Foto: Cosmin Costache
Margareta Bunea, în faţa calculatorului la care va lucra din octombrie. Foto: Cosmin Costache

Deţinuţii condamnaţi la pedepse mari au acum noi şanse de a învăţa meserii care să le ofere şansă să se angajeze la eliberare. În proiectul „O societate în schimbare - Reintegrarea socială şi profesională a deţinuţilor" sunt incluşi 1.257 de puşcăriaşi din penitenciarele Galaţi, Botoşani şi Giurgiu.

Amprenta anilor petrecuţi după gratii este o povară greu de dus pentru deţinuţii care, odată eliberaţi, se confruntă cu refuzul angajatorilor de a le oferi o slujbă deoarece sunt slab pregătiţi sau nu au o diplomă care să le ateste calificarea. Statisticile arată că peste 50% dintre deţinuţi au un nivel scăzut de şcolarizare, 60% nu au o diplomă, deşi cunosc o meserie, iar 71% nu ştiu cum să întocmească un CV pentru a aplica pentru un loc de muncă.

Aceste deficienţe ar putea deveni istorie pentru deţinuţii din Galaţi, în penitenciar fiind în plină derulare un proiect finanţat din fonduri europene, în valoare de cinci milioane de euro. Fiecare dintre cei 170 de deţinuţi selectaţi la Galaţi va fi instruit în baza unui program individual, întocmit în funcţie de pregătirea şcolară, aptitudini şi preferinţe.

„Proiectul îşi propune creşterea gradului de incluziune socială şi profesională a deţinuţilor. Programul se adresează persoanelor private de libertate care au de executat pedepse mai mari de cinci ani", ne-a declarat Cristian Alexandru, managerul proiectului.

Persoanele incluse în program se vor putea califica în meserii precum tâmplar, bucătar, constructor, operator IT, dar şi să deprindă abilităţi în lucrări agricole. Ei vor avea la dispoziţie o sală cu 11 calculatoare, o bucătărie modernă şi spaţii pentru practică.

Coafeză, traficantă, viitor IT-ist


Margareta Bunea (27 ani), din Buzău, este una dintre deţinutele incluse în proiect. Condamnată la nouă ani de închisoare pentru trafic de droguri, tânăra mai are doi ani până la eliberare şi vrea ca până atunci să îşi schimbe meseria pe care o avea înainte de a fi închisă, aceea de frizeriţă de coafeză într-un salon din Buzău.

„Vreau să devin operator IT cu diplomă, şi să mă angajez în acest domeniu la eliberare. Văd în curs o mare şansă. Ştiu să lucrez la calculator, dar de când sunt aici, nu am mai pus mâna pe tastatură", ne-a spus Margareta.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite