Parcul Industrial de la Galaţi, un jaf de cinci milioane de euro. Autorităţile locale nu ştiu să explice unde sunt banii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Această sumă considerabilă a fost cheltuită în mod suspect de către autorităţile gălăţene. Ministerul Dezvoltării Regionale a retras avizul pentru înfiinţarea parcului industrial, iar municipalitatea va trebui să returneze statului 3,5 milioane de lei

În anul 2003 a fost înfiinţată SC Parc Industrial Galaţi SRL, în suprafaţă de 21,8 hectare, având ca acţionari Consiliul Local Municipal, Zona Liberă şi Consiliul Judeţului Galaţi.

În 2004, prin Ordinul 396 al al Ministerului Administraţiei şi Internelor, PIG SRL primeşte titlul de parc industrial. De atunci şi până în zilele noastre, PIG SRL a avut anual bugete de investiţii.

Deturnare de fonduri

În total, peste 20 milioane de lei au fost deturnaţi în mod suspect: 17 milioane de lei de la bugetul local pentru investiţii, plus alte alte 3,5 milioane lei primite prin alocaţie bugetară de la Guvern.

Dovadă că banii au fost folosiţi în alte scopuri sunt cele 21,8 hectare rămase fără drumuri de acces, fără alimentare cu apă şi canalizare, fără iluminat şi energie electrică sau gaze.

Pentru prima dată după opt ani, gravitatea situaţiei a intrat şi în atenţia aleşilor locali.„Din păcate, acolo lucrurile s-au făcut în stil românesc: nu există infrastructură, iar Corpul administrativ nu este finalizat. Cred că cineva din executiv ar trebui să ne explice de ce s-a ajuns în această situaţie. A venit de la Guvern o adresă prin care ni se spune că trebuie să finalizăm acest parc pentru că altfel ar trebui să returnăm o parte din bani", ne-a declarat viceprimarul Ciumacenco.

Pentru a nu pierde avizul de parc industrial, municipalitatea plănuise să investească în acest an, în parc, circa 15 milioane de lei. Banii ar fi provenit în parte de la bugetul local (opt milioane de lei), iar şapte milioane de lei urma să fie obţinuţi în urma unui împrumut de la Banca Europeană pentru Dezvoltare.

„Necesitatea prinderii acestor bani a reieşit dintr-o adresă primită de la Ministerul Dezvoltării prin care dacă nu activăm în şase luni acest Parc ni se retrage titlul de Parc Industrial. Dacă nu reactivăm şi investiţia, cele 3,5 milioane de lei care sunt considerate ajutor de stat se vor retrage cu majorări de întârziere şi nu numai. Situaţia este destul de gravă", a explicat Doina Stamate, directorul Economic al Primăriei Galaţi.

Cum însă socoteala de acasă nu se potriveşte cu târguiala din târg, în ultima şedinţă de CL aleşii locali au cerut explicaţii cu privire la Parcul Industrial.

„Vrem să ni se spună cum au fost cheltuiţi banii. Cineva trebuie să răspundă", a afirmat consilierul Petre Alexe.

„Sunt 204 miliarde de lei vechi de care nu ştie nimeni unde s-au dus, ce s-a făcut cu ei şi vreţi să mai băgăm bani? Ne jigniţi inteligenţa! Să fie foarte clar, trebuie scoasă investiţia de la Parcul Industrial", a spus Marius Stan.

Labirintul intereselor

Nimeni din partea Primăriei nu a răspuns la întrebarea pe ce s-au dus cele 20 milioane de lei investite până acum în Parcul Industrial.

Aşteptăm ca DNA să se autosesize în acest caz de deturnare de bani publici.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite