Pădure de 2000 de hectare, rasă de pe faţa pământului la Buciumeni şi Poiana. Prefectul vrea să înfrunte mafia defrişărilor cu voluntari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 2.000 de hectare de pădure tăiată. Este constatarea pe care au făcut-o zilele trecute autorităţile judeţene din Galaţi, care împreună cu cei de la Mediu şi de la Inspectoratul Teritorial pentru Silvicultură au descins într-una din cele mai împădurite zone ale judeţului.

Poiana nu este numai una dintre cele mai noi sau printre cele mai împădurite comune ale judeţului Galaţi, ci şi locul unde bandele de hoţi de lemne îşi fac propria lege. Sute de hectare din pădurile aflate în domeniul public sau privat au fost puse la pământ în ultimii ani, iar jefuitorii par să nu aibă nici cea mai mică intenţie să pună topoarele în cui. O confirmă chiar reperezentanţii Prefecturii Galaţi, care au constatat că la Poiana, dar şi în comuna învecinată Buciumeni, se taie „la greu", chiar zilele trecute.

„Am fost într-o inspecţie împreună cu cei de la Poliţie, Mediu, Jandarmerie şi de la Inspecţia Silvică pentru a vedea ce se întâmplă acolo. Circa 2.000 de hectare fuseseră defrişate recent şi nu putem stabili deocamdată cine a tăiat copacii şi dacă a făcut-o cu acte sau fără. Sunt multe urme de tăiere pe timp de noapte, ceea ce ne face să credem că cei care defrişeză, iau lemne pentru foc", ne-a informat prefectul Galaţiului, Paul Florea.

Deşi defrişările în zonă durează de ani de zile, vinovaţii sunt în continuare într-un con de umbră. Cu toate acestea, autorităţile au găsit pe cine să pună tunurile: o gaşcă de circa şase tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani, care în fiecare noapte ar da iama prin pădurile din Poiana şi ar face prăpăd.

Voluntarii, corespondenţi din pădure


Pentru a „face ordine în cel mai scurt timp posibil" în privinţa furturilor, prerectul Paul Florea a şi găsit o soluţie. Un angrenaj în care să cuprindă poliţişti, inspectori silvici şi....voluntari acreditaţi de Agenţia de Mediu. Dacă primele două categorii au competenţe pe linia constatării infracţiunilor şi aplicării sanţiunilor ori, după caz, în cercetarea penală, cea din urmă categorie ar urma să fie doar observatori.

„Aceşti voluntari vor observa pur şi simplu cum se taie şi pe unde se taie şi vor sesiza pe mai departe autorităţile. Ei nu vor avea abilitatea să intervină sau să păzească pădurea, ci doar un rol strict informativ, care să ne ajute pe viitor să vedem la ce gatere ajung acele lemne şi de acolo, la cei care ordonă tăierile", şi-a explicat strategia prefectul Florea.

Ceea ce pare să ignore reprezentantul Guvernului în teritoriu în elaborarea acestei strategii este noua organizare a poliţiei rurale. Desfiinţarea posturilor comunale, şi aşa ineficiente pe linia combaterii infracţiunilor silvice, şi organizarea poliţiştilor din mediul rural pe secţii care cuprind mai multe comune, nu pare să fie de prea mare ajutor. Culmea, de Secţia 6 Poliţie depind nu doar comune care sunt mari, dar care au şi probleme, inclusiv pe linie silvică!

„Secţia 6 de poliţie, cu sediul la Tecuci, cuprinde 13 comune, printre care Poiana, Brăhăşeşti, Buciumeni, Munteni, Gohor şi Cosmeşti. Aici sunt prinşi în schemă 49 de poliţişti, a căror principală misiune este patrularea. La acest moment, organizarea nu este bătută în cuie, dar cel puţin şase luni vom funcţiona în această manieră", declara în urmă cu câteva zile comisarul Dănuţ Lefter, şeful IPJ Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite