Nu mai există bani de analize gratuite.Pacient: "Mi-au explicat că nu sunt bani, dar până când se va rezolva problema, ar putea fi prea târziu pentru mine"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pacienţii care au trimiteri de la medicii de familie ca să-şi facă analize în laboratoarele private din Galaţi sunt refuzaţi. Toate laboratoarele şi-au epuizat plafonul alocat acestui scop pentru două luni înainte.

Bolnavii sunt nevoiţi fie să plătească din buzunarul propriu pentru teste, fie să aştepte câteva luni, când le va veni rândul.


Cel mai mult au de suferit pensionarii, care au cele mai multe probleme de sănătate. Ilie Drugă, un bătrân hipertensiv de 74 de ani, a venit la Pro Test ca să facă analize de sânge, trimis fiind de medicul de familie unde ajunsese cu ameţeli şi dureri de cap. Pe uşa laboratorului, bătrânul a găsit însă următorul mesaj: „Fondurile pentru trimiteri decontate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi pe luna iulie s-au epuizat".


„Mi-au explicat că nu mai sunt bani, dar până în octombrie, când se va rezolva problema, ar putea fi prea târziu pentru mine. Şi cu trimiterea de la medicul de familie ce să fac, că e valabilă doar zece zile", se întreabă revoltat Ilie Drugă.
Şeful laboratorului a explicat că sumele alocate de CJAS scad an de an. În 2011 firma a primit cu 12% mai puţini bani.
„Am consumat nu doar suma pentru august, ci şi pentru septembrie. Toate laboratoarele din Galaţi se confruntă cu aceste dificultăţi", a spus Gianina Porojan, şefa laboratorului Pro Test din Galaţi.
Reprezentanţii CJAS spun însă că fondurile sunt în scădere, în timp ce tipurile de servicii pentru care se încheie contracte cu furnizorii sunt tot mai multe. "Apar cozi, dar legea spune că bolnavul care nu vrea să aştepte, poate să plătească", a declarat Olimpia Buzia, preşedintele CJAS Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite