Interviu cu artistul basarabean Nicolae Botgros: „Până la urmă, acest popor se va uni”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 2.000 de gălăţeni i-au aplaudat pe „Lăutarii" lui Botgros duminică seara în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, la Festivalul de folclor. După extraordinarul concert, artistul basarabean a dezvăluit , pentru „Adevărul" ce crede despre unire, manele şi artiştii din Galaţi.

REP: Orchestra „Lăutarii" este pentru a treia oară la Galaţi. Cum aţi fost primiţi de această dată?

NB: Nemaipomenit! Am văzut că lumea s-a sculat de pe scaune, a dansat. A fost ceva deosebit. Reacţia oamenilor e un semn de mare stimă pentru folclor şi denotă o mare dorinţă de a asculta acest gen de muzică. Şi după concert am avut parte de o primire fantastică din partea autorităţilor locale. Gazda a fost gazdă, masa a fost masă. Despre această experienţă voi scrie în cartea despre viaţa mea.

REP: Ce legături aveţi cu oraşul Galaţi?

NB: Cunosc Galaţiul încă din copilărie. Tatăl meu, care era lăutar, a cântat la foarte multe nunţi în regiunea de pe malul Prutului şi a Dunării. Avea o mulţime de prieteni aici. Eu admir cântăreţii care provin din Galaţi. Mioara Velicu este o mare artistă şi o personalitate deosebită.

REP: Cum reuşiţi să captaţi atenţia publicului timp de două ore?

NB: Acelaşi lucru mă întreb şi eu. Se întâmplă, nu numai la Galaţi, ci şi la Bucureşti sau Chişinău.

REP: Ce credeţi despre folclorul modernizat?

NB: N-aş vrea să dau cu bâta în capul interpreţilor acestui gen. Dumnezeu e mare. Domnul să-i bată. Cred că în folclor s-a dat de multe ori cu piciorul. Când a apărut muzica clasică, apoi uşoară, se vorbea că sunt genuri mai serioase decât folclorul, dar n-a reuşit nimeni să-l detroneze. Apoi au apărut manelele care au încercat să dea cu piciorul în muzica populară, dar degeaba. Fiindcă Nicolae Botgros, de când a păşit pragul aici în România, a pus la punct nişte lucruri. Multă lume ne urmează exemplul şi asta se vede cu ochiul liber, prin imprimări, spectacole, orchestre care se refac. Ne copie pe noi în unele chestii şi acest lucru este important, deoarece aşa porneşte terezirea folclorului nostru.

Citeşte amănunte în ediţia locală de Galaţi-Brăila a cotidianului "Adevărul" de astăzi. Ziarul se găseşte la toate chioşcurile de difuzare a presei din oraş, împreună cu ediţia naţională a „Adevărul" (48+16 pagini), la preţul unic de 1,9 lei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite