IN MEMORIAM A plecat dintre noi un mare matematician

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conf. dr. Petre Vâţă
Conf. dr. Petre Vâţă

Conferenţiar dr. Petre Vâţă, eminent matematician de la malurile Dunării, a trecut în nefiinţă după o carieră strălucitoare, de peste patru decenii. A lăsat în urma sa nu doar specialişti, ci şi numeroase lucrări.

Zilele acestea, un mare nume care a făcut istorie la catedra de Matematică a Universităţii „Dunărea de Jos", a trecut în nefiinţă.

Personaj marcant al vieţii universitare din oraşul de la malurile Dunării, conf.dr., Petre Vâţă este cel care a dat urbei şi ţării zeci de generaţii de matematicieni, punându-şi o amprentă de neşters asupra calităţii învăţământului în cea mai exactă dintre discipline.

Petre Vâţă a văzut lumina zilei în perioada interbelică, pe 16 aprilie 1933 la Oneşti, un oraş în care s-au născut numeroase personalităţi ale României. Ajuns la Universitatea „Dunărea de Jos" din Galaţi, a urmat toate treptele spre a accede către cele mai înalte grade academice.

Membru marcant al colectivului didactic din cadrul Facultăţii de Litere şi Ştiinţe, matematicianul a fost pe rând secretar ştiinţific şi mai apoi prodecan, pentru ca, după aproape patru decenii de carieră, să devină, în 1998, primul decan a proaspetei Facultăţi de Ştiinţe, desprinsă din structura-mamă.

„Am avut o relaţie de colaborare foarte bună. A fost un om şi un profesor respectat, un profesionist desăvârşit, apreciat deopotrivă de studenţi şi cadrele didactice. Cele trei mandate pe care le-a avut în cadrul facultăţii cred că vorbesc îndeajuns despre prestanţa morală şi profesională a profesorului Vâţă", îşi aminteşte profesorul Jenică Crânganu, şeful catedrei de Matematică din cadrul Faculătăţii de Ştiinţe a Universităţii „Dunărea de Jos" din Galaţi.

Deţinător al titlului de doctor în matematică, Petre Vâţă a ajuns la gradul de conferenţiar imediat după Revoluţie. Până la ieşirea sa la pensie, în anul 2003, dascălul cu o copleştitoare experienţă de viaţă, a fost autorul a numeroase lucrări ştiinţifice locale, dar şi naţionale, a editat zeci de cursuri pentru studenţi şi circa 20 de lucrări ştiinţifice.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite