Corupţie în justiţie /Martor împotriva traficanţilor de persoane, lăsat fără casă de interlopi într-un dosar măsluit de judecători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persecutarea celor care ajută legea a devenit o procedură curentă la Galaţi. Citiţi şi povestea unui patron scos din afaceri pentru că a reclamat o cerere de mită la DNA, precum şi cazul unui ceferist dat afară pentru că a confiscat ţigări de contrabandă de un milion de euro

În România se găsesc, cu certitudine, cele mai multe situaţii paradoxale din lume.

Un exemplu este faptul că persoanele care au curajul de a raporta o infracţiune devin ele însele victime. Cei reclamaţi nu păţesc mai nimic, în schimb cei animaţi de spiritul civic sunt „condamnaţi" de sistemul pe care l-au reclamat.

Afaceri ruinate, pierderea locul de muncă şi chiar confiscarea locuinţelor sunt răsplata pe care o primesc românii care au curajul de a spune ce ştiu în faţa autorităţilor.

Cinstit, deci persecutat

Un astfel de caz este cel al scafandrului Vasile Cosma. Pentru că avea o firmă de scafandrerie şi i se cerea mereu mită, a făcut plângere la procurori.

Georgel Neculai, căpitan la Administraţia Portuară Galaţi, i-a solicitat în noiembrie 2006 şpagă pentru a nu mai plăti taxe la stat. Şpăgarul, denunţat de scafandru, a fost prins în flagrant, dar, paradoxal, a scăpat de condamnare.

Judecătorii au considerat, în ciuda flagrantului, că Georgel Neculai nu poate fi condamnat la închisoare pentru că „are o viaţă de familie extraordinară".

În schimb, cel care a reclamat ilegalitatea a avut o mulţime de suferit ulterior.

„Acum cei din Căpitănie încearcă mereu să mă amendeze, să mă ducă în faliment. În România dacă esti un om corect, plăteşti. Dacă nu eşti corect, eşti de-al sistemului şi ai numai de câştigat", ne explică Vasile Cosma.

Martor incomod, distrus de interlopi

Un alt caz, este cel al lui Marin Radu, care a avut curajul să fie martor într-un din cele mai importante dosare penale privind o reţea de interlopi. Este vorba de reţeaua internaţională de carne vie condusă de gălăţeanca Mariana Baboş şi de bucureşteanul Vasile Stângă.

Recompensa? Mafia împotriva căreia a depus mărturie i-a luat apartamentul, cu acordul procurorilor şi al poliţiştilor. Mecanismul folosit este halucinat de-a dreptul.

Lovin Anica, membră importantă a reţelei de prostituţie amintite a depus o plângere că soţia şi fata lui Marian Radu i-au furat aur din casă.

„Poliţiştii şi procurorii au admis plângerea mafiei, iar o judecătoare, Mihaela Dăscălescu, m-a condamnat la plata de despăgubiri. Cum nu aveam bani să plătesc despăgubirile, locuinţa îmi este scoasă la licitaţie. Voi ajunge în stradă", ne-a declarat Marin Radu.

Culmea în acest caz este că fiica judecătoarei care a pronunţa sentinţa de confiscare este şi ea cercetată într-un dosar penal care are conexiuni ci cu cazul în care Marian Radu era martor. Incompatibilitatea, evidentă şi din avion, n-a fost sesizată de nimeni.

Concediat pentru că a stricat socotelile traficanţilor


Un al treilea exemplul este al unui ceferist, pe nume Ion Şorcaru.

Acesta a depistat în anul 2001 unul dintre cele mai mari transporturi ilegale de ţigări, în valoare de aproape un milion de euro, de la graniţa României cu Ucraina. Răsplata? A fost retrogradat din funcţie şi concediat. Se judecă de ani buni cu statul, da vremea trece, iar soluţia întârzie să apară.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite