O fundaţie din Galaţi vrea să scoată din ignoranţă o întreagă generaţie de părinţi. Şcoală pentru adulţii analfabeţi FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fundaţia „Cuvântul Întrupat" a iniţiat în această lună un program de alfabetizare pentru o parte dintre părinţii celor 40 de copii pe care îi sprijină. Este un fel de şcoală de vară unde bărbaţi şi femei învaţă scrisul şi cititul. Cei mai mulţi dintre ei sunt afectaţi de sărăcie, alcoolism, abuzuri şi violenţă în familie.

V-aţi imaginat vreodată cum ar fi să nu ştiţi să scrieţi şi să citiţi? La câte lucruri, activitaţi şi informaţii nu aţi avea acces? Oficial, 150.000 de români nu ştiu carte. Este, din păcate, o realitate ruşinoasă şi, totodată, tristă.

Săracia duce la ignoranţă

Galaţiul, anului 2011! În era internetului de mare viteză, a revoluţionării mijloacelor de comunicare, mai există multe persoane printre noi care nu au acces la informaţii si nu pot comunica prin scris şi citit, care votează ce le spun alţii, pun degetul când trebuie să semneze, nu pot citi prospectul unui medicament sau al unei etichete. Provin din familii destrămate, sărace, nu-şi pot permite trei mese pe zi, cu atât mai puţin haine şi rechizite adecvate pentru şcoală.

Acesta este motivul pentru care Fundaţia „Cuvântul Întrupat" din Galaţi vine în sprijinul acestei categorii de oameni. Programul se numeşte „Dacă e vară, e şcoală pentru părinţi" şi se adresează părinţilor celor 40 de copii şi tineri pe care fundaţia îi sprijină.

FOTOGALERIE

image

„Am iniţiat un program de alfabetizare, un fel de şcoală de vară unde aceşti adulţi bărbaţi şi femei învaţă scrisul şi cititul. Ne bucurăm să-i putem ajuta în acest fel", ne-a declarat Lenuţa Chronic, psiholog şi educator în programul de alfabetizare.

Primii paşi

Cei mai încântaţi sunt, desigur, cursanţii. Ei împărtăşesc entuziasmul unui nou început, a unei noi experienţe ce le va îmbogăţi şi schimba radical viaţa. Dorina Mihai, în vârstă de 36 de ani, a început să cunoască câteva litere şi este optimistă că, în curând, va putea să se descurce singură.

"Cred că e bine în primul rând pentru mine să învăţ să citesc. Atunci când merg undeva, la magazin de exemplu, vreau să pot citi singură ce scrie pe unele lucruri, nu să-i întreb mereu pe cei din jur. Acum deja cunosc câteva litere", ne-a spus femeia.

Recunoscătoare că i s-a oferit o şansă să înveţe este şi Maria Micu, în vârstă de 31 de ani: "Programul acesta mă ajută sa pronunţ cuvintele mai bine şi să învăţ să scriu şi să citesc. De obicei, trebuie să mă rog de copii să-mi citească, dar vreau sa învăţ să citesc singură. Am crescut într-o familie săracă, părinţii nu m-au dat la şcoală", povesteste Maria.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite