Povestea de succes a unui întreprinzător gălăţean care a reuşit să învingă criza dându-le de lucru deţinuţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Dumitriu se declară mulţumit de calitatea muncii deţinuţilor. Foto: Cosmin Costache
Ioan Dumitriu se declară mulţumit de calitatea muncii deţinuţilor. Foto: Cosmin Costache

SC Eco Prod Services din Galaţi, una dintre ele mai bine cotate intreprinderi din oraş la capitolul profit, îi ajută pe deţinuţi să se reintegreze prin muncă. Reprezentanţii societăţii susţin ideea descentralizării sistemului penitenciar, considerând că bugetul local ar avea numai de câştigat.

Criza economică i-a forţat pe mulţi investitori să ia măsuri, unele disperate, pentru a-şi salva afacerile. În timp ce unii au recurs la concedieri masive, reduceri de salarii sau la intrarea în insolvenţă, alţii au găsit soluţii care nu le sunt profitabile doar lor, dar au meritul de a rezolva o problemă pe care statul se chinuie să o rezolve de ani de zile: reintegrarea socială a persoanelor care au comis infracţiuni şi care au ajuns după gratii.

Un exemplu în acest sens este SC Ecoprod Services SRL din Galaţi, aflată pe piaţă de patru ani.

Specializată în colectarea şi recuperarea materialelor reciclabile, societatea comercială care are în prezent 60 de angajaţi, a reuşit, în ultimii doi ani, să se clasese pe poziţii fruntaşe în Top Profit România Intreprinderi Mijlocii, pe judeţul Galaţi. Cum?

Toată activitatea de selectare a tonelor de deşeuri şi de ambalare a acestora a fost încredinţată deţinuţilor, în baza unui contract de prestări servicii încheiat cu Penitenciarul Galaţi.

Banda de sortare la care lucrează cinci dintre deţinuţi

image

Opt ore, cinci zile pe săptămână

În fiecare zi, de luni până vineri, 15 deţinuţi părăsesc penitenciarul pentru a merge la cele două puncte de lucru ale societăţii şi a munci în jurul bandei de sortare. Timp de opt ore, muncesc la fel ca semenii lor din libertate, simţindu-se utili şi cu speranţa că la eliberare lumea nu îi va privi ca pe nişte neadaptaţi.

"De un an lucrăm cu deţinuţi pe acest segment. Ei s-au mai schimbat, deoarece au fost care şi-au terminat de executat pedeapsa sau au intrat în comisia de liberare condiţionată", ne-a spus Ioan Dumitriu, consilier în cadrul firmei SC Eco Prod Services.

Considerentul economic este însă cel hotărâtor, atât pentru investitor cât şi pentru unitatea de detenţie, dar şi pentru puşcăriaşi.

„Nu mai plătim contribuţii sociale ca la salarii, având contract de prestări servicii, şi nu dăm nici concedii, pe care ar trebui să le plătim de asemenea. Pentru fiecare deţinut, plătim către penitenciar, în fieare lună, 1.000 de lei, din care 40% îi sunt alocaţi deţinutului. Mulţi mi-au spus deja că vor să continue să lucreze aici când se vor elibera, sau să le angajăm membri ai familiilor", adaugă Ioan Dumitriu.

Deţinuţi la preţ negociabil

Agenţii economici de stat sau privaţi pot folosi, potrivit legii, forţă de muncă din penitenciar.

„Tariful de pornire pentru un deţinut este de 4,89 lei pe oră. Preşul poate fi negociat în funcţie de tipul muncii, durata contractului şi numărul de deţinuţi", precizează Safta Trincu, purtător de cuvânt al Peniteciarului Galaţi.

În prezent, unitatea de detenţie din Galaţi are încheiate şase astfel de contracte.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite