REPORTAJ/Fileşti, cartierul care se spală la lighean : „Americanii vor să facă excursii pe lună, iar noi nu avem nici măcar apă potabilă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gălăţenii care trăiesc în cartierul Fileşti au WC-ul în fundul curţii, deşi plătesc impozite şi taxe ca locuitori de municipiu de rang 1. Autorităţile recunosc că situaţie nu este tocmai plăcută, dar promit că vor rezolva problemele pe bază de bani europeni.

Suntem în 2011, secolul al XXI-lea, mileniul al III-lea, dar timpul pare că s-a oprit acum 100 de ani pentru cartierul Fileşti. Străzi neasfaltate, lipsă gaze şi canalizare, gunoaie depozitate peste tot.
Sunt doar câteva dintre problemele acute ale zonei.

Cu privata-n fudul curţii

De-a lungul timpului, neajunsurile, în loc să fie rezolvate de autorităţi, s-au adâncit. Oamenii se plâng că au buletine pentru municipiul Galaţi, dar sunt nevoiţi să trăiască ca la ţară. Nu au apă curentă, au privata-n fundul curţii şi se spală la lighean.

image

Ionel Popescu (60 de ani) locuieşte în Fileşti de când se ştie. Omul este nemulţumit că politicienii au promis în fiecare campanie electorală că îi vor asfalta strada pe care locuieşte şi nu s-au ţinut de cuvânt.

„Strada Tomis nu are apă potabilă, nu are canalizare şi nu este asfaltată. La alegerile din 2008, edilii ne-au promis că vom avea condiţii de trai mai decente. Nu au făcut nimic. Americanii vor să facă excursii pe lună, iar noi nu avem nici măcar apă potabilă", se plânge bărbatul.

image

O altă locatară din Fileşti, Valeria Păsăilă, spune că trăieşte mai rău decât în cel mai sărac şi urât sat din judeţ.

„Străzile, dacă putem să le numim aşa, nu au nici măcar un metru de asfalt. Sunt pline gropi, iar când plouă, ne facem de noroi până-n gât. Nu avem poliţie, dispensar, suntem ai nimănui. Grădinţa are haznaua în fundul curţii. Închipuiţi-vă iarna, la minus 15 de grade, cum stau copiii la rând la toaletă. Le îngheaţă tot în ei. Mai ceva ca-n Evul Mediu!", spune Valeria Păsăilă, 50 de ani.
Lenuţa Leahu locuieşte în zona rezidenţială din Fileşti.

image

Zonă rezidenţială doar cu numele, pentru că nu beneficiază de niciun fel de utilităţi.

„Suntem uitaţi de lume. Pentru ce plătim taxe şi impozite la Primăria Galaţi. Unde se duc banii noştri? Nici măcar un mijloc de transport ca lumea nu avem. Autobuzul 25 nu mai merge până în Piaţa Mare, ne lasă în Micro 13. De acolo trebuie să schimbăm alt autobuz", s-a plâns femeia.

image


ISPA -o şansă pentru Fileşti

Pentru canalizarea cartierului Fileşti, municipalitatea intenţionează să prelungească programul ISPA. „Sperăm ca anul acesta să obţinem bani pentru ISPA 2. Fileştiul va fi prins în acest proiect", spune primarul Dumitru Nicolae.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite