Dunărea s-a transformat în groapa de gunoi a României. „Este o mizerie imensă. De patru zile este aşa” FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tone de sticle, buşteni, resturi menajere şi deşeuri s-au strâns pe malul Dunării, în dreptul Galaţiului. În timp ce reprezentanţii autorităţilor responsabile s-au întâlnit la Plaja Vacanţa pentru a măsura dezastrul, gălăţenii se scăldau nestingheriţi în fluviu.

Sticle, bidoane, buşteni de copaci, încălţăminte, îmbrăcăminte, resturi menajere şi chiar moloz au transformat malul gălăţean al Dunării într-o adevărată groapă de gunoi. Tone de deşeuri au fost aduse de apele Siretului şi s-au depozitat chiar la vărsarea râului în fluviu.


Întrunire pe malul apei


Reprezentanţii Protecţiei Mediului, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi ai Serviciului de Gopodărire a Apelor, în frunte cu prefectul Galaţiului, Paul Florea, s-au întâlnit ieri, la prânz, în dreptul Plajei Vacanţa, pentru a măsura dezastrul. Primele concluzii au fost că „acest cadou" este trimis de autorităţile judeţelor de la nord de Galaţi, pe unde curge Siretul.

FOTOGALERIE

Click pe colaj pentru a vedea în ce hal arată Dunărea

image


„Poluarea este destul de grea. Trebuie să curăţăm gunoaiele şi să ne asigurăm că nu vom mai avea astfel de probleme. Nu este normal ca aceste deşeuri din alte judeţe să ajungă la noi. Vom face în mod sigur sesizări autorităţilor responsabile din aceste judeţe. Am convocat grupul tehnic al instituţiilor răpspunzătoare din Galaţi pe malul Dunării pentru a urgenta lucrurile. Vom estima cantitatea de gunoaie şi mijloacele tehnice de care avem nevoie pentru curăţa malul", spune prefectului Galaţiului, Paul Florea.


„Din moment ce noi am închis la termen groapa de gunoi, nu este normal ca cei din alte judeţe să ne facă astfel de daruri", spune şi Daniel Tudorache, subprefectul Galaţiului.


Porţiunea de mal respectivă aparţine Primăriei, dar de calitatea malurilor Dunării este responsabilă Administraţia Porturilor Dunării Maritime. Până când autorităţile vor decide cine va strânge gunoiul, prefectul a venit cu o altă soluţie. „Vom apela la ONG-uri şi în trei, patru zile vom curăţa aici", spune prefectul Paul Florea.


Între timp, gălăţenii care vor să petreacă puţin timp liber la plajă se scaldă printre deşeuri fără nicio jenă. „Este o mizerie imensă. De patru zile este aşa", spune Cristian Mihai Ene, un tânăr venit la plajă.


Cât despre pericolul pentru populaţie, reprezentanţii Gărzii de Mediu au spus: „Doar dacă le lăsăm să putreazească sunt periculoase. Deocamdată nu este grav. Este un fenomen normal", explică Nicolae Guţanu, comisar al Gărzii de Mediu Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite