Caz revoltător la Galaţi. Un deţinut politic a fost batjocorit de justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Meran a suferit abuzurile regimului comunist, fiind condamnat în 1957 la şase ani de închisoare şi cinci ani de interdicţie corecţională pentru „uneltire contra ordinii sociale".

Gălăţeanul realizase împreună cu alţi cinci prieteni o organizaţie de tip paramilitar cu scopul de a lupta contra regimului totalitar de la acea vreme. Unul dintre membrii organizaţiei i-a denunţat şi astfel au ajuns toţi la puşcărie, suferind torturi şi umilinţe de neimaginat.
„Pe perioada arestării şi a executării pedepsei am fost supus la muncă forţată, înfometat şi bătut, privat de somn şi de minime condiţii de igienă, ceea ce a condus la îmbolnăvirea mea", declara în instanţă, cu un an în urmă, Dan Meran.
Fostul deţinut politic a dat în judecată statul român în luna martie 2010, cerând daune morale de 500.000 de euro pentru suferinţele îndurate, însă nu a mai apucat sfârşitul procesului pentru că şapte luni mai târziu se stingea din viaţă, la 70 de ani. Nu i-a fost dat să suporte încă un act de injustiţie.
Moştenitorii lui Dan Meran au continuat procesul în speranţa că judecătorii vor stabili măcar calitatea de deţinut politic a acestuia, însă nici măcar această recunoaştere cu valoare simbolică nu s-a realizat. În aprilie 2011, Tribunalul Galaţi respingea acţiunea lui Meran deoarece "infracţiunea pentru care a fost condamnat este considerată de drept cu caracter politic", susţinea în hotărâre judecătorul care s-a ocupat de caz.
În ultimele şase luni, zeci de deţinuţi politici din Galaţi au aflat că nu pot primi niciun fel de compensaţii băneşti de la statul român deoarece nu ar mai exista temei legal pentru acordarea de daune morale.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite