Condamnat pe viaţă de Justiţia română, deşi CEDO i-a dat dreptate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un deţinut din Penitenciarul Galaţi încearcă de 14 ani, în zadar, să obţină rejudecarea cazului său, deşi CEDO a rocomandat această procedură judecătorilor.Ca urmare a unei sentinţe a CEDO, statul i-a plătit lui Silviu Mocanu 17.000 de euro drept despăgubiri pentru bătăile încasate în timpul anchetei.

Coşmarul lui Silviu Mocanu (35 de ani) a început în 1997, când alături de fratele său, Dorinel Mocanu, a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru uciderea lui Nicolae Sima, angajat al benzinăriei Soroli Oil din Brăila.

Bărbatul, care îşi ispăşeşte pedeapsa în Penitenciarul Galaţi, a declarat mai întâi că a fost implicat în lovirea victimei, dar în faţa instanţelor de judecată a susţinut că a fost bătut de poliţişti pentru a da declaraţii mincinoase. Instanţele de judecată au considerat că primele lui declaraţii sunt mai apropiate de adevăr şi i-au aplicat lui Silviu Mocanu pedeapsa maximă: detenţia pe viaţă.

De atunci, bărbatul încearcă să îşi dovedească nevinovăţia la instanţele gălăţene şi cele brăilene, motivând că anchetatorii au analizat doar probele de sânge de pe hainele sale şi ale fratelui său, fără să ţină cont că aceştia aveau aceeaşi grupă sanguină cu a victimei şi exista posibilitatea să se producă o eroare judiciară .
Am discutat în Penitenciarul Galaţi cu Silviu Mocanu, iar acesta s-a arătat revoltat de modul cum a decurs ancheta în cazul său.

"M-au bătut până am spus ce vroiau ei să audă. Să ne înţelegem. Nu spun că sunt nevinovat, dar nu am lovit victima, aşa cum susţin ei. Mi se poate reţine eventual o complicitate la omor deosebit de grav, dar pentru asta trebuie revizuit cazul, exact ce au refuzat instanţele să facă până acum. S-a ajuns la situaţia absurdă să spună că eu şi fratele meu am lovit victima concomitent, din direcţii diferite, ceea ce este practic imposibil", ne-a declarat Silviu Mocanu.

Statul, scăpat de proces

Toate instanţele din România l-au găsit vinovat de crimă, astfel că Silviu Mocanu şi-a căutat dreptatea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Acesta a reclamat încălcarea dreptului la un proces echitabil, rele tratamente în timpul anchetei şi violarea secretului corespondenţei.

În 2004 CEDO a pus statul român într-o postură umilitoare, stabilind fără echivoc că toate acuzaţiile la adresa organelor de urmărire penală şi a instanţelor de judecată sunt întemeiate, însă statul român nu i-a asigurat nici de această dată un proces echitabil condamnatului. Reprezentanţii autorităţilor au preferat să încheie o înţelegere cu Silviu

Mocanu pentru a îngropa toată afacerea, iar deţinutul a acceptat sfătuit de avocat, deşi ulterior a realizat că a făcut o mare greşeală. Statul român i-a plătit 17.000 de euro pentru „supunerea la rele tratamente în timpul anchetei şi violarea secretului corespondenţei", dar a "uitat" de acuzaţia privind încălcarea dreptului la un proces echitabil, practic ceea ce îl interesa pe tânăr pentru a spera la o eliberare condiţionată.


Pentru că a acceptat să semneze înţelegerea, statul român a scăpat de obligaţia de a redeschide cazul lui Silviu Mocanu. Practic, tânărul a primit despăgubiri pentru că nu i s-au respectat drepturile, dar a rămas cu aceeaşi condamnare pe viaţă.

Din nou la CEDO


Silviu Mocanu poate apela din nou la CEDO pentru că i s-a încălcat dreptul la un proces echitabil, dar este dificil să mai obţină ceva din cauza perioadei mari care a trecut de la finalizarea procesului în România.

Avocatul de la Societatea Independentă Română pentru Drepturile Omului care s-a ocupat de cazul său, Lucia Humeniuc, ne-a declarat că este foarte greu să se mai descopere noii probe care să poată fi folosite în justiţie.

"Termenul pentru a cere un nou proces la CEDO era de şase luni. Acest termen a trecut de mult, deci o eventuală cerere a lui Silviu Mocanu ar fi tardivă. Este posibil totuşi ca el să apeleze la clemenţa Curţii Europene, iar aceasta să treacă cu vederea faptul că a fost depăşit termenul legal pentru a cere un nou proces. Nu se ştie niciodată", ne-a declarat avocata Lucia Humeniuc.

Silviu Mocanu regretă că a ascultat sfatul primului său avocat şi a încheiat o înţelegere cu statul român, în loc să încerce să îşi caute dreptatea din nou în justiţie.


Justiţia din România, o nouă şansă

Deşi este încarcerat pe viaţă, Silviu Mocanu are dreptul să fie eliberat condiţionat după 20 de ani de închisoare, condiţia fiind ca acesta să se fi comportat exemplar în Penitenciar. Cu alte cuvinte, peste şase ani, bărbatul ar putea să fie lăsat liber în cazul în care Comisia de eliberări condiţionate va decide că îndeplineşte condiţiile pentru a fi lăsat liber. Condamnatul nu a renunţat însă la ideea de a obţine o rejudecare a procesului său în ideea obţinerii unei reduceri a pedepsei şi a apelat din nou la justiţia din România.

Pe 27 septembrie 2011, la 12 ani de când procesul său se finaliza la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Tribunalul Brăila va judeca o nouă cerere de revizuire a lui Silviu Mocanu, prin care acesta cere rejudecarea procesului şi administrarea de noi probe.

Finalmente, cererea sa va ajunge la Curtea de Apel Galaţi, care va decide dacă există sau nu motive pentru redeschiderea procesului.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite