REPORTAJ/Focar de infecţie la fostul Centru de Transfuzie Sanguină din Ţiglina I

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De aproape 10 ani, imobilul este abandonat de către autorităţi şi s-a transformat în „casa boschetarilor". Gălăţenii care locuiesc în vecinătatea clădirii spun că au făcut zeci de sesizări la Primărie prin care cer igienizarea clădirii.

Mizerie de te cruceşti în Ţiglina 1, între blocurile B2, D1 şi C1. Clădirea în care a funcţionat în urmă cu mulţi ani Centrul de Transfuzii s-a transformat într-un imperiu al boschetarilor şi al şobolanilor. În jurul acesteia, s-au adunat mormane de gunoaie „asezonate" cu fecale, iar mirosul de urină taie respiraţia trecătorilor.

Pericol pentru sănătate

image

Gălăţenii care locuiesc în preajma centrului se plâng că nu mai suportă mizeria şi mirosul acesteia. „Este un dezastru. Noaptea se adună boschetari din tot oraşul şi fac scandal. Ne este frică să ieşim din casă. Este o mizerie de nedescris. Ne putem înbolnăvi oricând", crede Eugenia Paulică, locatar al blocului D1.

Situaţia deplorabilă în care se află imobilul este cunoscută şi de către autorităţi, care preferă să dea vina pe lipsa fondurilor.
„Nu sunt bani prevăzuţi la buget pentru anul acesta", a spus Nicoleta Manole, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

image

O variantă ar fi fost ca în această clădire să se mute dispensarul TBC, de pe strada Culturii, rămas „pe drumuri" după ce clădirea în care a funcţionat mulţi ani a fost retrocedată. Mai grav este că Spitalul a rămas şi fără dispensarul din cartierul Francezi, care a fost închis deoarece a fost grav avariat din cauza tasării terenului.

„Am făcut demersuri la Ministerul Sănătăţii ca imobilul să revină în patrimoniul municipalităţii. După ce ne-am luptat vreme de patru ani să aducem la Primărie acel sediu, nici până astăzi el nu a fost reabilitat, astfel încât să ne putem muta acolo.Noi le trimitem mereu adrese, dar ne tot amână. Ne dau răspunsuri generale”, spune Monica Necula, directorul Spitalului TBC.

Pârjolit din temelii

În timp ce reprezentanţii municipalităţii refuză să o reabiliteze, oamenii străzii au „grijă” să o distrugă din temelii. Pe 1 august, clădirea a fost incendiată. Au ars 20 de kilograme de textile, focul fiind lichidat în timp util de către pompieri.

image

„Este un dezastru. Clădirea se degradează de la o zi la alta , iar reabilitarea ei va costa şi mai mult. Noi am predat o expertiză tehnică a clădirii şi şi am cerut finanţare. Nu s-a făcut nimic în acest sens. Nu ştim care e interesul”, mai spune directorul Necula.

Pentru că a rămas fără cele două dispensare, Spitalul TBC a ajuns să funcţioneze într-un spaţiu restrâns din incinta unităţii. „Avem un corp administrativ, care a fost reabilitat cu sprijinul Consiliului Judeţean. Avem însă nevoie şi de dispensare care să servească populaţia din cartiere”, a spuns Monica Necula.

Păreri împărţie

Intenţia mutării dispensarului TBC în apropierea blocurilor din această zonă a cartierului Ţiglina I nu-i încântă prea mult pe locatarii din preajma fostului Centru de Transfuzii.

image

 „Ne temem pentru sănătatea noastră. Ar veni mulţi bolnavi de tuberculoză care ar scuipa pe spaţiul verde. Corect ar fi ca aceste dispensare să fie izolate, la marginera oraşului”, spune Eugenia Paulică, 64 de ani.

Citeşte amănunte în ediţia locală de Galaţi-Brăila a cotidianului "Adevărul" de astăzi. Ziarul se găseşte la toate chioşcurile de difuzare a presei din oraş, împreună cu ediţia naţională a „Adevărul" (48+16 pagini), la preţul unic de 1,9 lei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite